IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК призова за отлагане на гласуването за ACTA

В следващите седмици Брюксел ще отнесе въпроса до съда в Люксембург

22:12 | 04.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК призова за отлагане на гласуването за  ACTA

Европейската комисия (ЕК) призова днес членовете на Европейския парламент да отложат гласуването на спорното търговско споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA) докато съдът на ЕС не се произнесе по въпроса, съобщи AFP.

В следващите няколко седмици се очаква комисията да отнесе спорната тема до съда, за да провери той дали споразумението не нарушава основни права, като свободата на изразяване или защитата на данните.

Днес комисарите постигнаха единодушие за правния въпрос, който ще бъде поставен пред съда в Люксембург, а именно „Съответства ли ACTA на европейските договори и в частност на Хартата за основните права на ЕС?"

Европарламентът трябваше да гласува резолюция за споразумението през юни. Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт обаче настоя депутатите да изчакат докато съдът се произнесе като подчерта, че това ще внесе яснота за законността на ACTA.

„Имайки предвид, че десетки хиляди граждани изразиха опасенията си заради споразумението, е по-добре да се даде на нашата най-висша съдебна институция достатъчно време, за да представи становището си за него“, заяви де Гухт.

Общо 22 страни от ЕС, както и други държави включително САЩ и Япония, подписаха ACTA през януари, но нито една от тях не го е ратифицирала все още, припомня агенцията.

България замрази членството си в споразумението в средата на февруари след масови протести в по-големите градове.

През януари граждански организации и представителите на браншовото сдружение на независимите интернет доставчици в България алармираха, че приемането на АСТА ще представлява нарушаване на основни човешки права и ще сложи край на анонимността в интернет, а в събота хиляди протестиращи срещу търговското споразумение АСТА се събраха на шествия в София, Варна, Русе, Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още