IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започна процедура срещу България и за пропуски при далекосъобщенията

24 държави от общността не са включили Европейския кодекс за електронните съобщения в своето законодателство

13:35 | 04.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) започна нова наказателна процедура срещу България, свързана с Европейския кодекс за електронните съобщения, съобщават от Брюксел. Освен на България Комисията е изпратила уведомителни писма на още 23 държави от общността за неприлагане на текстовете в своето законодателство.

Страните от общността имаха срок да включат текстовете, които касаят като цяло далекосъобщенията, в своето законодателство до 21 декември 2020 година.

Само три обаче са го изпълнили - Унгария, Финландия и Гърция. Сега останалите имат срок от два месеца да поправят този пропуск.

Изпращането на уведомителното писмо е първата стъпка на наказателната процедура на ЕК. Ако институцията не получи удовлетворителен отговор от националните власти, следва изпращане на мотивирано становище.

В крайна сметка, ако държавата откаже да изпълни своите задължения, може да се стигне до съд и финансова санкция до преустановяване на нарушението.

Европейският кодекс за електронните съобщения актуализира регулаторната рамка, уреждаща европейския сектор на далекосъобщенията, и влезе в сила през декември 2018 година, припомнят от ЕК. Той е основен законодателен акт за изграждане на европейското общество на гигабитов интернет и за осигуряване на пълноценното и съдържателно участие на всички граждани на Съюза в цифровата икономика и общество.

Документът дава възможност за подобряване на избора и правата на потребителите, например чрез осигуряване на по-ясни договори, качество на услугите и конкурентни пазари.

Кодексът също така гарантира по-високи стандарти на съобщителните услуги, включително по-ефективни и достъпни спешни повиквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още