Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Екипът на Facebook, работещ по дигиталната му валута, се топи

Двама от директорите на звеното отиват в Andreessen Horowitz

Екипът на Facebook, работещ по дигиталната му валута, се топи

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Двама от топ инженерите на Facebook, работещи по нейния проект за блокчейн и дигитална валута, напуснаха компанията, за да се присъединят към криптоекипа на фирмата за рискови инвестиции Andreessen Horowitz, пише CNBC.

Рияз Файзулабхой и Насим Едекиуак прекараха последните две години, работейки по дигиталния портфейл на Facebook Novi, който първоначално се наричаше Calibra. Усилията на компанията в тази посока предизвикаха силна съпротива от регулаторите и властите по света, а редица от високопоставените лидери по проекта напуснаха.

Файзулабхой и Едекиуак ще служат съответно като главен технологичен директор и главен директор информационна сигурност в екипа a16z Crypto на Andreessen, занимаващ се с криптовалути. През юни фирмата обяви нов фонд, фокусиран в криптовалутите, на стойност 2,2 млрд. долара.

Още по темата

„Andreessen Horowitz показа впечатляваща отдаденост на подобряването на цялата криптосистема през последното десетилетие, а ние се възползвахме от възможността да се присъединим към техния екип и да предоставим техническа подкрепа на бързо разширяващото се портфолио“, коментира Файзулабхой.

Въпреки че Andreessen активно инвестира в криптовалути и блокчейн и генерира огромна печалба от ранния си залог в Coinbase, която стана публична през април, Facebook все още не е показала особен напредък в тази сфера.

Компанията обяви с много фанфари Calibra и дигиталната си валута Libra още през 2019 г. и заяви, че се надява да пусне продуктите през 2020 г. Въпреки че остават по-малко от два месеца от 2021 г., нито един от тези проекти не е видял бял свят, въпреки че имената им се промениха. Миналата година Calibra стана Novi, а Libra се превърна в Diem.

Морган Белър, един от основателите на звеното за криптовалути на Facebook, напусна позицията си на ръководител стратегии в Novi през септември 2020 г., за да се присъедини към компанията за рисков капитал NFX. Колегата му Кевин Уейл се оттегли през март, за да отиде в сателитната компания Planet Labs.

Марк Андресен, който съоснова а16z през 2009 г., служи в борда на Facebook от година преди да отвори собствената си фирма. Неговият екип по криптовалутите включва около 50 души, включително някои външни съветници, твърди Антъни Албанезе, оперативният директор на фонда. Групата направи десетки инвестиции, включително в дигитални валути, трейдинг услуги и други фондове за криптовалути, показва уебсайтът ѝ.

Албанезе твърди, че стратегията на компанията ще позволи на Файзулабхой и Едекиуак да работят по-голям спектър от проблеми, отколкото им е предлагала Facebook.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
BlackPeak Capital набра 126 млн. евро за втория си фонд за дялови инвестиции