IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екипът на Facebook, работещ по дигиталната му валута, се топи

Двама от директорите на звеното отиват в Andreessen Horowitz

10:53 | 12.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Двама от топ инженерите на Facebook, работещи по нейния проект за блокчейн и дигитална валута, напуснаха компанията, за да се присъединят към криптоекипа на фирмата за рискови инвестиции Andreessen Horowitz, пише CNBC.

Рияз Файзулабхой и Насим Едекиуак прекараха последните две години, работейки по дигиталния портфейл на Facebook Novi, който първоначално се наричаше Calibra. Усилията на компанията в тази посока предизвикаха силна съпротива от регулаторите и властите по света, а редица от високопоставените лидери по проекта напуснаха.

Файзулабхой и Едекиуак ще служат съответно като главен технологичен директор и главен директор информационна сигурност в екипа a16z Crypto на Andreessen, занимаващ се с криптовалути. През юни фирмата обяви нов фонд, фокусиран в криптовалутите, на стойност 2,2 млрд. долара.

„Andreessen Horowitz показа впечатляваща отдаденост на подобряването на цялата криптосистема през последното десетилетие, а ние се възползвахме от възможността да се присъединим към техния екип и да предоставим техническа подкрепа на бързо разширяващото се портфолио“, коментира Файзулабхой.

Въпреки че Andreessen активно инвестира в криптовалути и блокчейн и генерира огромна печалба от ранния си залог в Coinbase, която стана публична през април, Facebook все още не е показала особен напредък в тази сфера.

Компанията обяви с много фанфари Calibra и дигиталната си валута Libra още през 2019 г. и заяви, че се надява да пусне продуктите през 2020 г. Въпреки че остават по-малко от два месеца от 2021 г., нито един от тези проекти не е видял бял свят, въпреки че имената им се промениха. Миналата година Calibra стана Novi, а Libra се превърна в Diem.

Морган Белър, един от основателите на звеното за криптовалути на Facebook, напусна позицията си на ръководител стратегии в Novi през септември 2020 г., за да се присъедини към компанията за рисков капитал NFX. Колегата му Кевин Уейл се оттегли през март, за да отиде в сателитната компания Planet Labs.

Марк Андресен, който съоснова а16z през 2009 г., служи в борда на Facebook от година преди да отвори собствената си фирма. Неговият екип по криптовалутите включва около 50 души, включително някои външни съветници, твърди Антъни Албанезе, оперативният директор на фонда. Групата направи десетки инвестиции, включително в дигитални валути, трейдинг услуги и други фондове за криптовалути, показва уебсайтът ѝ.

Албанезе твърди, че стратегията на компанията ще позволи на Файзулабхой и Едекиуак да работят по-голям спектър от проблеми, отколкото им е предлагала Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още