IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Дигиталната трансформация ще се случи с инвестиции в IT кадри

Технологичните фирми и консултантските компании трябва да се научат да разбират повече от бизнеса на своите клиенти, съветва Светослав Спасов

17:30 | 19.04.22 г.
Експерт: Дигиталната трансформация ще се случи с инвестиции в IT кадри

За да се случи дигиталната трансформация, организациите трябва да инвестират в подготовката на своите кадри. Хората трябва да се чувстват комфортно с новите технологии, а технологичните фирми и консултантските компании, които ги внедряват, трябва да се научат да разбират повече от бизнеса на своите клиенти. Този коментар направи Светослав Спасов, изпълнителен директор на KPMG IT Service, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg Tv Bulgaria.

"Едни от най-атрактивните професионалисти на бъдещето ще бъдат хората, които имат от една страна опит и бизнес познания в даден сектор, а от друга страна – технологични умения, за да могат да внедряват нови решения. Това и в момента е един от основните критерии за подбор на нови кадри в организациите. Всички технологични компании имат нужда от хора, които са адаптивни, които имат желание постоянно да учат нови неща, да помагат да се развиват нови бизнес предложения и нови продукти", посочи IT експертът.

Според него една компания, за да изгради култура на учене, е необходимо тя да стане част от бизнес стратегията ѝ, да се заделят необходимите средства за инвестиции и да се работи много с мениджмънт екипа както на висше, така и на средно ниво, за да може тази култура да се спусне и да се изгради и екипите.

Като изключително важно Спасов подчерта намирането на пресечна точка между бизнес нуждите на организацията и желанието за развитие на самите хора.

„Повечето IT компании в България вече се ориентират към изграждане на такава култура в организациите си, каза Спасов. – Не мисля, че има друг начин, защото IT бизнесът се развива с такива темпове, че компаниите не просто трябва да наваксват, а да са винаги на ръба на технологичните иновации.“

По думите му дигиталната трансформация трябва да има предвид бизнес процесите и търсения бизнес резултат в компаниите, за да търси нужните за оптимизацията технологии, а не обратното - да се тръгва от определена технология и да се търся подходящ бизнес процес, при който да се приложи.

IT експертът обясни, че след пандемията и работата хоум офис вече се вижда желание за завръщане в офисите в стремежа на хората да увеличат социалните си контакти и да правят срещи и събития.

"Никога няма да се върнем към предишната работа изцяло от офиса, но към момента сигналът е доста позитивен", смята Светослав Спасов.

Как ще се организира хибридният модел на работа в бъдеще? Какво е влиянието на войната върху работа на IT компаниите?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още