IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти по изкуствен интелект предупреждават за "роботи убийци"

Опасенията на лидерите на редица технологични компании са, че изкуственият интелект ще бъде използван за терористични цели и войни

09:47 | 21.08.17 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещите експерти по изкуствен интелект в света алармираха за появата на роботи убийци. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е сред 116-те основатели на компании за роботи и изкуствен интелект, които призовават ООН да забрани автономните оръжия, пише CNN.

„Смъртоносните оръжия заплашват да се превърнат в третата революция във войната. Веднъж разработени, те ще позволяват въоръжените конфликти да станат по-големи от всякога и да се случват по-бързо“, предупреждават експертите в отворено писмо.

„Това могат да бъдат оръжия на терора, оръжия, които тираните и терористите да използват срещу невинни народи, оръжия, накарани да се държат по нежелани начини“, допълва текстът.

Под него подпис са сложили представители на компании от Северна Америка, Европа, Африка и Азия, включително и Мустафа Сюлейман, специалистът по изкуствен интелект на Google.

„За разлика от други потенциални прояви на изкуствения интелект, които все още остават в областта на научната фантастика, автономните оръжейни системи в момента са в началото на развитието си и имат наистина реален потенциал да причинят значителни вреди на невинни хора, на фона на световната нестабилност“, твърди Раян Гарипи, основател на Clearpath Robotics, които първи е подписал писмото.

Над 10 страни, включително САЩ, Китай, Израел, Южна Корея, Русия и Великобритания, в момента разработват подобни системи, твърди Human Rights Watch.

Самият Илон Мъск от години предупреждава за проблемите, които може да донесе изкуственият интелект, посочвайки, че е „потенциално по-опасен от ядрените оръжия“. След като напрежението между САЩ и Северна Корея се засили този месец, той посочва, че изкуственият интелект представлява „много по-голям риск“ от режима на Ким Чен-ун.

Отвъд бизнеса си с Tesla и Space X, Мъск има стартъп, който изгражда услуги, които да свържат човешкия мозък с компютрите, в опит за разработване на изкуствен интелект, който да има положителен ефект върху човечеството.

Отвореното писмо до ООН беше представено на конференция за изкуствен интелект, в навечерието на срещата на правителствените експерти по автономните оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 6 години
и за после няма да се затрием ... и да нямахме късмета да е Кенеди пак нищо нямаше да се случи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 6 години
един електромагнитен импулс и всичко става по старому :)нема се плашите от неща които не разбитаре :):) ... има атомна бомба от 70 години ама гледам че още не сме се изпозатрили! така че тия страхове си ги запазете за кинозалата и фантастичните филми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
V.At.
преди 6 години
Според мен вярата, че интернет на нещата, роботите и т.н ще направят нашия живот щастлив и безметежен бие по наивност вярата в Дядо Мраз, феята на зъбките и щъркелите, които носят децата.Айнщайн е писал писмо до президента на САЩ от необходимостта от създаване на атомната бомба. И след това се е ужасил от възможностите за използването и. Нещо като Мъск, въпреки че има определена разлика в интелекта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Той всъщност Фьодорчо стреля вече от известно време, като каубоец с два патлака. Само шапка му липсва :)http://edition.cnn.com/videos/cnnmoney/2017/04/25/this-russian-robot-shoots-guns-cnnmoney.cnnmoney
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Тоя робот на снимката голям терминатор, ама бате Арни ще го освятка със собствените му кабеляци. Те дроновете ги ползват от има няма поне 10-15 години за изтребление на цивилни, военни и всякакви други хора. Сега остава да им позволят сами да решават по кого ще гърмят и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
dr.5rov
преди 6 години
Някой съмнявал ли се е, че така ще се случи? Всяка иновация първо намира приложение в бизнеса с разрушаването и убиването, а после евентуално и на други места. Примери няма да давам защото сами може да си ги дадете.Не знам защо се сетих за откровение на Йоан (Апокалипсис), където разни твари и то все в брони изкачат от разни места и трепят наляво и надясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
scott
преди 6 години
знам. да не си мислиш, че пиша само тук? То, сичкото, собственос на ЕМТИДЖИ, та си префърлят тексдтовете. На некои, особено дразнещи и провокативни ИМ ПИШЕМ ПОСТОВЕ ПО СИЧКИТЕ МЕСТА..............на некои - не. ено постче им стига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Същия пост като твоят го има и в коментарите из другите форуми под същата тази новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
scott
преди 6 години
инвеститорите си чакат резултата. няма не искам, няма недей.Скоро ше почнат даже тестове в реално време, върху жители в градове. Предполагам у скандинавието............там са най-податливи и тестовете са най-точни. Ако требва, накрая ше останат само 500 милки и роботес около тех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още