IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Electrolux обяви, че придобиването на част от GE се е провалило

Американската компанията е прекратила споразумението за сделка на стойност 3,3 млрд. долара

13:25 | 07.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Шведската компания Electrolux съобщи в понеделник, че сделката за закупуване на бизнеса с домакински електроуреди на General Electric (GE) се е разпаднала, след като GE е прекратила споразумението на стойност 3,3 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Американското министерство на правосъдието през юли поиска от федералния съд да спре закупуването на бизнеса с домакински уреди на GE от страна на Electrolux, производител на марките Frigidaire, Kenmore и Tappan, заявявайки, че сделката ще вдигне цените с 5%.

„Electrolux положи огромни усилия, за да получи регулаторни одобрения и изказва своето съжаление, че GE прекрати споразумението, докато съдебната процедура все още бе в процес на разглеждане“, заяви Electrolux.

Компанията добави, че стратегията ѝ да се разраства, печелейки от обещаващи сегменти, продуктови категории и развиващи се пазари остава без промяна.

„Дейността на групата в Северна Америка доказа, че е силна сама по себе си, отбелязвайки добър органичен растеж и възстановяване на печалбата през 2015 г.“, коментира Electrolux.

Твърденията на американските власти бяха, че Electrolux и GE, заедно с Whirlpool, предлагат 90% от фурните и печките, продавани на строителните компании и собствениците на недвижими имоти в САЩ.

Министерството заяви, че предложената сделка нарушава антитръстовия закон в САЩ.

„Мисля, че делът на Electrolux ще се понижи с поне 10%“, заяви Джонас Олави, анализатор в Alfred Berg.

Electrolux твърди, че компании като Samsung и LG Electronics навлизат в американския пазар за домакински електроуреди, понижавайки пазарната ѝ сила.

Компанията заяви, че е била готова да се освободи от някои активи, за да успокои министерството.

„За съжаление, тези предложения бяха отхвърлени от министерството на правосъдието“, заяви Electrolux.

Компанията коментира, че съгласно споразумението тя трябва да плати на GE неустойка от 175 млн. долара при определени обстоятелства, добавяйки, че американската компания е поискала изплащането на тази сума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още