IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният сектор и интернет на нещата

В търсене на ефективност и контрол над разходите енергетиката се възползва все повече от възможностите на интернет на нещата

22:46 | 18.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Непрестанно търсещият ефективност и контрол над разходите в контекста на пазарната конкуренция енергиен сектор грабна възможностите, предоставени от интернет на нещата и анализа на данни, и то до такава степен, че днес е водещ в областта, информира БТА, базирайки се на информация на Франс прес.

Залогът е достатъчно голям, за да накара група като Chevron да харчи над 5 милиарда долара всяка година за компютърно оборудване и технологии и да ангажира много компютърни инженери и учени, работещи в сферата на анализа на данни, извън редовите инженери по електрониката и петрола, отбеляза Себастиан Грас, директор по технологиите на групата за Северна Америка.

"Петролните компании използват интернет на нещата от десетилетия. Всъщност това е един от водещите сектори за употреба на интернет на нещата в практиката и те произвеждат феноменално количество данни, това е интересно поле за работа", допълва Род Анликер, изпълнителен директор по архитектурата на мрежите в HP.

Според компютърната компания, която работи заедно с бразилската Petrobras, данните служат на петролния сектор да подобрява мерките за сигурност, като в същото време предлагат по-добра производителност, макар в крайна сметка да се използват едва една стотна от данните.

"Ако например забележите проблем в част от инсталациите, можете да адаптирате цялата система вместо всичко да се спира едновременно докато се открие какво не работи, а това би струвало много пари", уточнява Анликер.

Себастиан Грас от своя страна подчертава, че като цяло анализът на данни позволява да се спестят милиони и дори милиарди долари всяка година.

В последно време секторът на възобновяемите енергии също съзря ползата от интернет на нещата и компютърните връзки. Така например WindRiver, филиал на Intel, помага на вятърното подразделение на италианската компания ENI - RENI, да разбере кога е подходящо да се извършват рутинни дейности по поддръжката чрез анализа на данни, обяснява инженерът Стефан Линкуист.

По същия начин могат да се зареждат актуализации на техниката или да се променят данните, които трябва да бъдат проследени.

Същото важи и оптимизацията на производството на електроенергия, тъй като при преминаване на облак производството може да спадне със 75% и е необходимо да се предвиди намаление на производството, за да се избегнат прекъсвания на подаването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още