IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП изготви насоки за развитието на изкуствения интелект в общността

Въпреки кризата с COVID през 2020 г. глобалните инвестиции в тази област ще надхвърлят 50 млрд. долара

17:47 | 21.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският парламент прие препоръки към Европейската комисия за законовата база, свързана с изкуствения интелект. Очаква се ЕК да представи своето предложение в началото на 2021 година.

Европейските депутати разгледаха няколко важни въпроса, свързани с развитието на изкуствения интелект, а именно етичната рамка, отговорност за причинени щети и правата върху интелектуалната собственост.

Докладите, гласувани в пленарната зала, обръщат внимание на рисковите технологии в областта, като например тези със способност за самообучение. Препоръката е те да бъдат проектирани така, че да позволяват човешки контрол по всяко време. Ако използването на дадена функционалност представлява опасност или нарушение на етичните принципи, трябва да могат да бъдат дезактивирани способностите за самообучение, посочват депутатите, цитирани от пресцентъра на институцията.

Интересен детайл, разгледан от ЕП, е интелектуалната собственост на продукти, създадени самостоятелно от изкуствен интелект. Мнението на европейските депутати е, че изкуственият интелект не трябва да притежава права върху интелектуална собственост, а това да е възможно само за хора.

Тези правила са само първата стъпка в регулиране на област, за която се очаква бурно развитие през следващите години.

Бизнесът по света използва изкуствен интелект в много области като част от усилията да бъде иновативен и конкурентен - внедряват се автоматизирани системи за производство, за обслужване на клиенти и продажби и т.н.

През 2015 година инвестициите в тази област са 5 млрд. долара, пише BuyShares.co.nz. През 2019 година те вече са в размер на 37,5 млрд. долара, или ръст от 650% за четири години.

Тенденцията за ръст се запазва и през 2020 година въпреки разпространението на COVID и се очаква компаниите да похарчат 50,1 млрд. долара за нови технологии в развитието на изкуствен интелект. Основните инвестиции идват от сектора на търговията на дребно и банките, които опитват да подобрят обслужването на клиентите си, използвайки чатботове например.

Изкуствен интелект навлиза и в автомобилната индустрия, като 17% от компаниите вече използват такива системи в производството си.

Според анализите до 2024 година инвестициите в областта ще достигнат 110 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още