IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Epic Games срещу Apple: Битката на Давид и Голиат в съда започва

Разработчикът на Fortnite оспорва комисионите, които Apple събира в Apple App Store

13:38 | 03.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След месеци на размяна на реплики и заплахи Epic Games е напът дa прекара деня си в съда заради Apple, пише BBC. Делото започва днес и е едно от най-важните в историята на производителя на iPhone.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук ще даде показания за първи път, което ще бъде и първото му присъствие в съдебна зала.

Заложено е бъдещето на App Store и сумата, която се начислява на разработчиците на приложения - изключително доходоносен източник на приходи за компанията.

През август миналата година Epic Games постави капан за Apple. Нейната хитова игра Fortnite вгради собствен механизъм за плащане, заобикаляйки 30-процентната комисиона на Apple. Apple незабавно изхвърли Epic Games от App Store. Epic Games обаче чакаха точно това. Те удариха Apple с дело и дори бяха продуцирали видеоклип, който представялав подигравка на емблематичната реклама от 1984 г. на Apple Mac.

Epic Games от години твърди, че таксите, налагани от Apple, са равносилни на изнудване. Аргументът им е прост: контролът на Apple над App Store е антиконкурентен. Epic Games смятат, че разработчиците трябва да могат да създават приложения за смартфони без да се налага да плащат големи суми на Apple (и на Google за покупки през Google Play).

Spotify, Match и Tile са само няколко от многото компании, които също твърдят, че таксите на Apple са несправедливи.Смята се, че Apple е спечелила стотици милиони долари само от Fortnite под формата на комисиони при плащания.

Основният аргумент на Epic Games е: ако те искат да плащаме, тогава къде другаде да отидем да продаваме своите продукти?

App Store на Apple и Google Play на Google са доминиращите световни магазини за приложения извън Китай.

Epic Games се опита да продаде Fortnite чрез предлагане през собствен канал, за да се опита да избегне 30-процентната такса на Google. Недостатъчно хора обаче избраха да изтеглят играта извън двата водещи магазина. Неохотното заключение на Epic Games: ако искате да създавате игри за смартфони, трябва да сте в App Store или Google Play.

Данък "Apple"

Компанията обаче не желае да приеме таксите, които определя като данък "Apple“. Epic Games вместо това реши да съди Apple.

Тревожното за Apple е, че много от критиците на App Store идват от политическото разделение.

По време на изслушването в Сената преди две седмици  главният директор по спазването на законодателството на Apple Кайл Андир беше обект на всеобхватен разпит от американските законодатели. Политиците от всички спектъри - обикновено разделени по отношение на самата политика - бяха обединени в атаките си срещу Apple.

Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още