IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерата на дигиталните портфейли

Банките все по-трудно догонват финтех компаниите в борбата за клиенти

16:01 | 02.12.19 г.
<p>
	<em>Сниммка: iCard</em></p>

Сниммка: iCard

Технологиите правят реалност живота без кеш за много хора по света всеки ден. Само преди 10 години понятието дигитален портфейл звучеше като нещо изключително абстрактно и по-скоро част от научно-фантастична книга. На прага на 2020 г. обаче пейзажът е съвсем различен. Банките не са това, което бяха, а за да боравиш с пари и да правиш преводи често дори не ти трябва кредитна институция. След безконтактните карти и интернет банкирането, дойде ред на мобилните портфейли и сметките от небанкови финансови институции.

Нарастващата употреба на дигитални портфейли в магазини, онлайн и в приложения отвори нова пазарна ниша и доведе до появата на редица финтех компании и стартъпи.

Пример в този контекст е iCard -  компанията е създадена през 2007 г. с екип от едва осем служители. Днес те са над триста, а потребителите на дигиталния портфейл в Европа са над половин милион души. Вече има над 2,1 млн. издадени карти. 

Ако направим сравнение между няколко дигитални портфейла на пазара, картинката е следната: Откриването на стандартна сметка с дебитна карта с всички функции с iCard е безплатно, но ако желаете да ползвате карта Visa Infinite, ще ви струва 19,99 лева на месец. Важно е да отбележим, че това е премиум карта, която гарантира много повече от обикновени дебитни и кредитни карти с включени към тях допълнителни услуги. Visa Infinite влиза в дигиталния портфейл. С нея ползвате услугата личен асистент 24 часа в денонощието, 365 дни в годината, както и привилегирован достъп до специални оферти от света на изисканите изживявания, луксозните и предпочитани хотели, ресторанти и магазини. С тази карта имате възможност за заобикаляне на препълнените зони за пътници по летищата чрез преминаване през един от наличните над 1100 ВИП салона по летищата в цял свят. С нея винаги имате и резервен вариант да изтеглите пари в брой, в случай че попаднете на пазар на другия край на света и там не приемат картови плащания. iCard Visa Infinite дава лимити за плащане до 20 000 лв./ден и до 50 000 лв./месец. С нея имате и 5 безплатни тегления на банкомат, а също и застраховка с покритие до 60 хил. евро при застрахователни събития, свързани с вашето здраве и сигурност при пътуване в чужбина. 

Ако искате безплатен акаунт за дигитален портфейл в Revolut пък, трябва да имате предвид, че ще имате ограничения в сумите на трансакциите. Ако искате да ползвате пълната функционалност, таксата е между 7,99 и 13,99 евро месечно. С дигиталния портфейл Phyre през първата година сте освободени от месечни такси, след това става 1 евро. Но ако искате към него да ви бъде издадена дебитна карта, това ще ви струва 8 евро. За сравнение с iCard имате право на 7 безплатни карти. И при двата продукта тегленето от банкомат се таксува 2 евро, когато се тегли в брой от ATM в страни от ЕС. В България тегленето от АТМ с iCard струва 1.00 лв. Revolut пък издава само 1 карта, която е безплатна само с покана от друг ползвател и в промоционална кампания. При теглене от банкомат се плаща 2% комисиона за суми над 200 евро. Phyre пък имат и такса от 1,5% за превалутиране. При iCard няма, а Revolut използва междубанков валутен курс.

дд дд

Това поражда сериозна конкуренция във финансовия сектор. Банките днес са застрашени сериозно от страна на технологичните компании и стартъпи, които се насочват към най-доходоносните сектори на банкирането - от паричните трансфери до потребителското кредитиране, и все по-трудно ги догонват. Но освен с банките финтех компаниите се състезават и помежду си в борбата за клиенти. Надпреварата с цени и условия става все по-интересна.

И това съвсем не е изненадващо. С подобен дигитален портфейл човек може да прави мобилни парични  преводи и плащания за секунди, без значение къде се намира и колко е часът. С iCard например разполагате с една сметка за всичко – може да правите национални и международни трансфери, да плащате битовите си сметки, както и да я захранвате в брой. Компанията предлага възможност за директно плащане на данъците за общините София и Варна директно през iCard. 

Този тип продукти са доста по-евтини от банковите, доста по-гъвкави и по-бързи. Няма ограничения в сумите на превода или „скрити“ такси. В общи линии не ви трябва дори карта/пластика. С дигитален портфейл iCard можете  да плащате безконтактно с телефона. Засега се предлага за Android, но през декември и Apple Pay също ще е част от услугата на компанията. Такова плащане се приема навсякъде, където има безконтактни терминали на Visa и Mastercard. 

Надпреварата за клиенти е голяма, а този тип услуги набират все по-голяма популярност. Технологиите предоставят все по-големи възможности. Така например скоро дигиталния портфейл на iCard няма да бъде само на мобилния ви телефон, а ще предостави и онлайн платформа за извършване на платежни операции и управление на сметката.

От компанията планират взъможност за сключване на застраховка директно от мобилното приложение, както и разширяване на списъка с възможности за плащане на битови сметки към мобилни оператори, ВиК дружества, електроразпределителни дружества и др. Изкушаващо е да можеш да правиш толкова много неща през телефона си, без да споделяш лични данни (използвайки QR код) и да не плащаш високи такси.

Дигиталните портфейли промениха облика на финансовия сектор, но със сигурност все още не сме видели всичко. 2020 г. се очертава като изключително интересна в това отношение, замисляйки се колко много неща се промениха през 2019 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още