IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson очаква допълнителни разходи в размер на 1,7 млрд. долара

Сумата е за първото тримесечие и е свързана с плановете за преструктуриране

10:41 | 28.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шведският производител на мрежово оборудване Ericsson ще има допълнителни разходи в размер на 15 млн. крони (1,7 млрд. долара) за първото тримесечие. Всичко това подчертава предизвикателствата пред новия главен изпълнителен директор Борхе Еколм в момент, в който той се опитва да стабилизира компанията, предава Bloomberg.

Печалбата през това тримесечие ще се свие със 7 до 8 млрд. крони заради „скорошните негативни развития, свързани с някои проекти с големи клиенти“, обяви Ericsson в изявление.

Таксите по преструктурирането ще бъдат около 2 млрд. крони, докато Еколм ускорява процеса по намаляването на разходите. Освен това компанията ще отпише част от активите си, което засяга оперативната печалба с 3 до 4 млрд. крони, като планира да проучва стратегически възможности за медийния бизнес.

Еколм намали дивидента на Ericsson за първи път от осем години. Новият главен изпълнителен директор се опитва да се справи със спада на продажбите, причинен от огромната конкуренция, на фона на забавянето на разходите на мобилните оператори. Huawei Technologies детронира Ericsson и се превърна в най-големия доставчик в света на мобилна инфраструктура през третото тримесечие според IHS Markit.

"От известно време Ericsson е изправена пред предизвикателства, както от технологичен аспект, така и от гледна точка на пазарното лидерство, а стратегията на групата не дава очакваните резултати“, коментира Еколм в изявление. „За да имаме възможност незабавно да предприемем действия и да се движим достатъчно бързо, ние очертаваме пътя си към възстановяването на рентабилността“.

Сред стратегическите ходове на Еколм е планът му да премахне един слой от топ мениджмънта на Ериксон и да намали 10 географски бизнес области до пет. Таксите за преструктуриране тази година ще са между 6 и 8 млрд. крони, което е над предишната оценка за 3 млрд. крони.

Еколм, който е бивш консултант на McKinsey, беше назначен в Ericsson след като компанията преживя трудна 2016 г.  

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още