IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson поема по пътя към възстановяване

Новият отчет на компанията подхранва надеждите за все по-добро представяне на компанията

16:43 | 20.04.18 г.
<p>
	Борхе Еколм. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Борхе Еколм. Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата за тримесечието на шведския производител на телекомуникационно оборудване Ericsson надмина очакванията на анализаторите, което подхранва надеждите за възстановяване на борещата се с проблеми компания. Новините изпратиха цената на акциите на Ericsson с 15% нагоре, предава Ройтерс.

Компанията, която се преструктурира и смени по-голямата част от висшите си мениджъри, се бори със спада на разходите на телекомуникационните оператори за мрежово оборудване и със слабото търсене на развиващите се пазари.

Загубата на Ericsson за първото тримесечие се сви до 0,3 млрд. крони (35,6 млн. долара) от загуба за 11,3 млрд. крони година по-рано. Така, тя сериозно задмина прогнозата за загуба от 2,4 млрд. крони, направена от анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Компанията намали работната си сила с повече от 3000 работни места в рамките на тримесечието, като част от съкращенията, които премахнаха общо 18 хил. позиции от миналия юли досега, обяви фирмата.

Ericsson заяви, че факторите, които стоят зад по-добрите резултати, включват намаляване на разходите, продължаващото подобряване на нейните продукти, свързани с 5G и добрия напредък в справянето с лошото изпълнение на клиентските договори.

"Нашите усилия да подобрим ефективността в доставката на услугите и общите разходи започват да се отплащат“, коментира главният изпълнителен директор Борхе Еколм.

Ericsson, която се конкурира с Huawei, Nokia и ZTE, твърди, че очаква китайският пазар да се свие още заради намаляването на инвестициите в 4G мрежи, но моментът е добър за нейния най-голям пазар – Северна Америка.

Главният финансов директор Карл Меландер коментира пред Ройтерс след обявяването на новините, че компанията е разширила пазарния си дял в Европа и Северна Америка. Тези ръстове тепърва ще покажат отражението си в резултатите заради времето на изпълнение на проектите.

Приходите от продажби в Северна Америка са спаднали с 6 на сто, но на коригирана база са скочили с 6%. Тези в Европа и Латинска Америка са нараснали със 7%, като по-голямата част от растежа е дошла от Латинска Америка, обяви компанията.

Брутният марж, като се изключат разходите за преструктуриране, е 35,9% - доста над маржа от 29,9% от предходното тримесечие и над консенсусната прогноза на анализаторите за 32,1%.

До 2020 г. се очаква брутният марж да достигне 37-39%.

Меландер твърди, че половината от подобрението на брутния марж е дошло от съкращаване на разходите, а една трета е свързана с продажбите на Ericsson Radio System.

"Скокът в рентабилността доказва, че усилията на Ericsson в намаляването на разходите, справянето с губещите договори и инвестирането в проучвания и развитие се отплащат“, коментира анализаторът на Liberum Янардан Менон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още