IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson ще плати над 1 млрд. долара за прекратяване на разследване в САЩ

Компанията е обвинена, че е давала подкупи в Китай, Виетнам и Джибути

11:31 | 07.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шведската телекомуникационна компания Ericsson се съгласи да плати над 1 млрд. долара за прекратяването на разследвания за корупция в САЩ, включително даване на подкупи на държавни служители, съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от Ройтерс.

Раздаването на подкупи е продължило много години в страни като Китай, Виетнам и Джибути, уточни министерството. Общата глоба включва над 520 млн. долара по наказателно дело и 540 млн. долара, които трябва да бъдат платени на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC).

Компанията е признала, че е участвала в заговор с други компании за нарушаване на Закона срещу корупционните практики в чужбина между 2000 и 2106 г., като е плащала подкупи и е фалшифицирала счетоводни документи и не е упражнявала разумен вътрешен счетоводен контрол, съобщи министерството на правосъдието в комюнике.

„Споразумението със SEC и министерството на правосъдието показва, че не винаги спазваме стандартите си в правенето на бизнес по точния начин“, призна главният изпълнителен директор на Ericsson Бьоре Екхолм в комюнике.

Ericsson е използвала трети страни, за да плаща подкупи на високопоставени държавни служители, за да подсигури и запази бизнеса си, съобщават властите. Компанията наела консултанти за създаването на парични резерви за незаконни цели и преводи на пари на трети страни, става ясно от една от жалбите.

Един от филиалите на компанията, Ericsson Egypt Ltd, призна вината си пред съда в Ню Йорк за заговор за нарушаване на разпоредбите против подкупите в Закона срещу корупционните практики в чужбина.

Признаването на вината може да донесе допълнителни строги санкции, включително отнемане на лицензи, но компанията може да договори изключения, за да гарантира продължаването на дейността си.

„Чрез парични резерви за незаконни цели, подкупи, подаръци и корупция Ericsson е осъществявала телекомуникационен бизнес с водещия принцип, че „парите говорят“, заяви прокурорът от федералния съд на Южния окръг в Ню Йорк в комюнике.

Ericsson съобщи, че е направила преглед на антикорупционната си програма и е предприела мерки за подобряване на етиката и съобразяването си със законите.

Преди време компанията заяви, че сътрудничи на американските власти и ще задели 1,2 млрд. долара във връзка с разследванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още