IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС говори за забрана на технологиите за лицево разпознаване

Органите за защита на данните казват, че това ще пречи на основните права и свободи и ще сложи край на анонимността в публичните пространства

20:15 | 21.06.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Надзорните органи на Европейския съюз (ЕС) за защита на данните призовават за „обща забрана“ за всякакво използване на изкуствен интелект за идентифициране на хората в публични пространства, съобщава Bloomberg.

Институциите предупреждават за „изключително високите рискове“ за неприкосновеността на личния живот на хората от тази технология.

Двата органа, натоварени с надзор върху спазването на стриктните правила за защита на данните на блока, призовават за забрана „на каквото и да е използване на изкуствен интелект“. Ембаргото трябва да обхваща дистанционна биометрична идентификация на хората в публичното пространство и използването на технология „за категоризиране на индивидите в клъстери въз основа на етническа принадлежност, пол, политическа или сексуална ориентация“, което може да доведе до дискриминация.

„Разполагането на дистанционна биометрична идентификация в обществено достъпни пространства означава край на анонимността на тези места“, коментират Андреа Йелинек и Войчех Вейоровски, двама от ръководителите на поверителността на данните в блока, в съвместно изявление.

Призивът за действие се отнася до новите правила, предложени от Европейската комисия през април, за да се наложат строги ограничения за използването на разпознаване на лица и други високорискови приложения за изкуствен интелект.

Миналата седмица британските власти по поверителността също издадоха предупреждение за рисковете от използването на технологии за разпознаване на лица в публични пространства.

„Приложения като разпознаване на лица на живо пречат на основните права и свободи до такава степен, че могат да поставят под въпрос същността на тези права и свободи“, казват ръководителите на Европейския съвет за защита на данните и европейските надзорни органи за защита на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
то па че кат има все едно има някво значение. Тая технология вече е навън и нищо не може да я спре. Нещо кат биткойна е..Всъщност е точно обратното - дебата го има и е лицемерен, защото няма абсолютно никакво значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 години
ето за това всички искат в ЕС... в щатите, русия, китай... такъв дебат няма да има .. никога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още