Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕС говори за забрана на технологиите за лицево разпознаване

Органите за защита на данните казват, че това ще пречи на основните права и свободи и ще сложи край на анонимността в публичните пространства

ЕС говори за забрана на технологиите за лицево разпознаване

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Надзорните органи на Европейския съюз (ЕС) за защита на данните призовават за „обща забрана“ за всякакво използване на изкуствен интелект за идентифициране на хората в публични пространства, съобщава Bloomberg.

Институциите предупреждават за „изключително високите рискове“ за неприкосновеността на личния живот на хората от тази технология.

Двата органа, натоварени с надзор върху спазването на стриктните правила за защита на данните на блока, призовават за забрана „на каквото и да е използване на изкуствен интелект“. Ембаргото трябва да обхваща дистанционна биометрична идентификация на хората в публичното пространство и използването на технология „за категоризиране на индивидите в клъстери въз основа на етническа принадлежност, пол, политическа или сексуална ориентация“, което може да доведе до дискриминация.

Още по темата
„Разполагането на дистанционна биометрична идентификация в обществено достъпни пространства означава край на анонимността на тези места“, коментират Андреа Йелинек и Войчех Вейоровски, двама от ръководителите на поверителността на данните в блока, в съвместно изявление.

Призивът за действие се отнася до новите правила, предложени от Европейската комисия през април, за да се наложат строги ограничения за използването на разпознаване на лица и други високорискови приложения за изкуствен интелект.

Миналата седмица британските власти по поверителността също издадоха предупреждение за рисковете от използването на технологии за разпознаване на лица в публични пространства.

„Приложения като разпознаване на лица на живо пречат на основните права и свободи до такава степен, че могат да поставят под въпрос същността на тези права и свободи“, казват ръководителите на Европейския съвет за защита на данните и европейските надзорни органи за защита на данните.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
2
 
2
abdul до: khao
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
то па че кат има все едно има някво значение. Тая технология вече е навън и нищо не може да я спре. Нещо кат биткойна е..Всъщност е точно обратното - дебата го има и е лицемерен, защото няма абсолютно никакво значение.
2
 
1
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
ето за това всички искат в ЕС... в щатите, русия, китай... такъв дебат няма да има .. никога?

Още от Новини
Могат ли технологиите да заменят дизайнерите на автомобили?