IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ преодоляха и последната пречка пред трансфера на данни помежду си

Компаниите ще трябва да продължат да се самосертифицират и да продължават да отговарят на определени условия

22:01 | 05.04.22 г. 1
ЕС и САЩ преодоляха и последната пречка пред трансфера на данни помежду си

Част от исканията на ЕС, свързани с фундаменти на европейското право за защита на личните данни, ще бъдат приети от САЩ. Ще се създаде независим съдебен орган, който да разглежда жалби на европейски граждани за нарушения на техни права за неприкосновеност на личните данни. Освен това има заявено желание да се изисква "някакво основание, когато службите за сигурност започнат да се ровят в данните на европейските граждани". Това каза адв. Жулиета Мандажиева, партньор в KDBM Law и регистриран представител в Службата на ЕС за интелектуална собственост, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира подновените усилия на Европейският съюз и САЩ да се изкове нов щит за личните данни. 

Постигнатата между ЕС и САЩ договореност по отношение на личните данни донякъде бе кулминацията на преговорите за преодоляване на поредния препъникамък по пътя на трансфера на данни между ЕС и САЩ, каза Мандажиева. "Това е една много дълга сага, която продължава вече няколко години. Корените ѝ можем да търсим през 2013 година, когато се направи разкритие, че американските служби имат "недискриминационен" достъп до данни, тоест без подбиране и нужда от съдебно разрешение. Става дума за всички данни, които се пренасят през кабели по дъното на океана. Това са всички данни, които ние качваме в платформите на всички технологични гиганти от САЩ". 

По думите на събеседника преговорите са се увенчали с някакъв пробив миналия петък, когато бе обявено, че част от исканията на ЕС, свързани с фундаменти на европейското право за защита на личните данни, ще бъдат приети от Съединените щати.

"Едното е създаването на независим съдебен орган, който да разглежда жалби на европейски граждани за нарушение на техните права за неприкосновеност на личните данни. Другото нещо, за което са се разбрали на най-високо ниво, е все пак да има някакво основание, когато службите за сигурност започнат да се ровят в данните на европейските граждани“, обясни гостът.

Т.нар. "Щит на личните данни" остава валиден. Компаниите ще трябва да продължат да се самосертифицират и да продължават да отговарят на определени условия, подчерта Мандажиева. "Но за да може да има прехвърляне на данни между ЕС и САЩ и това да се случва по подразбиране, а не със стандартни договорни клаузи и достатъчни технически и организационни гаранции (което е различно и се случва и сега), за да могат да потекат отново данните без частните субекти да предприемат допълнителни действия, трябва да се дадат основни гаранции за съдебен контрол". 

"Гражданите на ЕС досега нямаха право да се явяват в американски съд, за да търсят правата си, ако смятат, че има нарушаване на лична неприкосновеност на данните им. Сега изглежда, че това е преодоляно. Има заявени такива намерения. Как ще се вмести този нов съдебен орган в системата на федералните и щатските съдилища предвид липсата на единен закон за защита на лични данни, предстои да видим". 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
новата колония -Европа ... ирония на съдбата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още