IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ ще работят заедно по проблема с чиповете и технологичните правила

На нов форум властите от двете страни на океана дадоха заявка, че ще се борят с непазарните търговски практики на Китай

09:47 | 30.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Rayne Swensen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Rayne Swensen/Bloomberg

Съединените щати и Европейският съюз се договориха да задълбочат трансатлантическото си сътрудничество, за да подсилят веригите на доставки на чипове, да ограничат непазарните търговски практики на Китай и да предприемат по-единен подход за регулиране на големите технологични компании, предава Ройтерс.

Давайки началото на Съвета по търговия и технологии на САЩ и ЕС, представители на властите от двата континента обещаха също така да си сътрудничат в проверката на инвестиции в контрола на износа на чувствителни технологии и в развитието на изкуствения интелект.

В изявлението не се посочва Китай, но се казва: „Заставаме заедно, за да продължим да защитаваме нашия бизнес, потребители и работници от нелоялни търговски практики, по-специално тези от непазарни икономики, които подкопават световната система за търговия“.

Администрацията на Джо Байдън запази митата, наложени от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, но се опитва да се разграничи от него, като си сътрудничи повече със съюзниците в подхода си към Китай.

Срещата беше водена от държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкен, министъра на търговията Джина Раймондо, търговския представител на САЩ Катрин Тай, еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис и еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Те се срещнаха в център за развитие на роботиката и изкуствения интелект в американския град Питсбърг.

Срещата почти беше прекъсната заради гнева на Франция относно решението на САЩ този месец да доставят на Австралия ядрени подводници, което накара Канбера да прекрати договор за подводници с Франция на стойност 40 млрд. долара.

Но властите в САЩ и ЕС подписаха декларация за укрепване на веригите на доставки на полупроводници, фокусирайки се първоначално върху справяне с кракосрочните затруднения в доставките, а по-късно и върху идентифицирането на дългосрочните уязвимости. Не на последно място се договориха за „укрепване на нашите вътрешни системи за чипове - от изследванията, от дизайна до производството, с оглед подобряване на устойчивостта“.

Те обявиха, че ще работят за избягване на надпреварата със субсидии за привличането на инвестиции в чипове и ще търсят „правилните стимули“.

Властта на Big Tech

В изявлението не се посочва срок за провеждане на следващата среща на съвета, но от ЕС обявиха, че вероятно това ще се случи през пролетта на 2022 г. в Европа.

Един от въпросите, които страните обсъдиха, беше и постигането на единен подход за ограничаване на пазарната мощ на големите технологични компании (Big Tech). Това беше идентифицирано като притеснителен въпрос, като незаконното и вредно съдържание, което е подсилвано от алгоритми.

„Ние сме ангажирани с трансатлантическо сътрудничество, що се отнася до политиките за платформите, които се фокусират върху дезинформацията, продуктовата безопасност, фалшивите продукти и друго вредно съдържание“, гласи изявлението.

Съединените щати и Европа се опитват да ограничат нарастващата мощ на американските технологични гиганти като Google, Facebook, Apple и Amazon. Подобно сътрудничество може да затрудни американската технологична индустрия да се бори с нови правила.

Вестагер, която има суров подход към технологичната индустрия на САЩ от години, заяви, че изкуственият интелект е една от най-важните теми на срещата.

Новият съвет по технологии и търговия е сформирал 10 работни групи за задълбочаване на сътрудничеството в тези области и други, които включват климатични и чисти технологии, сигурност на комуникационните технологии и злоупотреба с технологии за потискане на правата на човека.

Няколко организации на технологичните компании във Вашингтон заявиха, че индустрията не иска Съединените щати да възприемат европейския подход към цифровото регулиране.

Представители на ЕС твърдят, че участниците в срещата не са обсъдили един от най-големите проблеми в трансатлантическата търговия – американските мита върху стоманата и алуминия, които предизвикаха ответни мита от ЕС върху американския бърбън и мотоциклетите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още