IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС инвестира близо 145 млн. евро в нов суперкомпютър

Машината LUMI ще се намира във Финландия

14:15 | 21.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейското съвместно предприятие за високопроизводителни изчисления, което обединява европейски ресурси за закупуване и внедряване на суперкомпютри и технологии, подписа днес договор на стойност 144,5 млн. евро за придобиване на суперкомпютъра LUMI, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Европа е в челните редици на инвестициите в суперкомпютърна инфраструктура от следващо поколение, която ще бъде достъпна за всички европейски изследователи, индустрия и бизнес, за да стартира стотици нови приложения в изкуствения интелект и персонализираната медицина, дизайна на лекарства и материали, геномиката, прогнозата за времето, борбата с изменението на климата и много други, посочва се в съобщението.

Положителните ефекти, които суперкомпютрите имат върху обществото, вече могат да се видят в различни области, като например в борбата срещу важни заболявания, включително рак, коронавирус и много други вирусни инфекции, или в подкрепа на зеления преход и Европейския зелен курс, като подпомагат при градско и селско планиране, управление на отпадъците и водите и контрол на влошаването на околната среда.

Например с финансирания от ЕС консорциум Exscalate4CoV суперкомпютрите помагат на учените да намерят ефективно лечение за пациенти с COVID-19. Друг пример е инициативата на ЕС „Дестинация Земя“, целяща разработването на много прецизен цифров модел на Земята, който би могъл да подобри прогнозата за времето, управлението на водите и моделирането на околната среда.

Суперкомпютърът LUMI ще се намира във Финландия и ще бъде домакин на консорциума LUMI, в който участват няколко европейски държави.

След обявяването на суперкомпютъра LEONARDO в Италия на 15 октомври и още три суперкомпютъра в Чехия, Люксембург и Словения, това бележи най-новото допълнение към семейството суперкомпютри от Европейското съвместно предприятие за високопроизводителни изчисления от септември.

Съвместното предприятие планира да придобие допълнителни суперкомпютри в България, Испания и Португалия преди края на 2020 г.

Като част от програмата на Цифровото десетилетие за укрепване на европейския цифров суверенитет, до момента тя е инвестирала близо 327 милиона евро в суперкомпютърни системи. Предложението на Комисията от септември ще позволи допълнителна инвестиция от 8 милиарда евро в следващото поколение суперкомпютри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още