IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС наложи първите санкции заради кибератаки

Четирима души от руската военна разузнавателна агенция и двама китайски граждани са обхванати от мярката

23:26 | 30.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съветът на Европейския съюз (ЕС) наложи днес първите по рода си санкции заради кибератаки, съобщават от пресслужбата на Съвета.

Санкциите включват шест физически лица и три образувания, отговорни за или участвали в кибератаки. Сред тях са опитът за кибератака срещу Организацията за забрана на химическото оръжие и известните в публичното пространство като WannaCry, NotPetya и Операция Cloud Hopper.

Наложените санкции включват забрана за пътуване и замразяване на активи. Наред с това, на лицата и образуванията от ЕС е забранено да предоставят средства на вписаните в списъка със санкции.

Мярката е в рамките на т.нар. инструментариум на ЕС за кибердипломация, приет пред юни 2017 г.

Мярката обхваща четирима членове на руската военна разузнавателна агенция ГРУ. ЕС ги обвинява в опит за разбиване на wifi мрежата на базираната в Нидерландия Организация за забрана на химическото оръжие. Атаката през 2018 г. бе прекратена от нидерландските власти.

Цел на санкциите са и двама китайски граждани заради Cloud Hopper, за която операция ЕС казва, че е ударила ИТ системите на компании на шест континента. Хакерите са получили неправомерен достъп до чувствителни данни, което е довело до значителни загуби, посочват от Съвета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още