IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира повдигането на официални антитръстови обвинения срещу Amazon

Причина за това е отношението на компанията към търговците, които продават в платформата ѝ

15:53 | 11.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) планира да предяви официални антитръстови обвинения срещу Amazon.com във връзка с начина, по който компанията за електронна търговия се отнася с търговците трети страни, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса. 
 
Обвиненията могат да бъдат официално повдигнати още следващата седмица или седмицата след нея, допълват те
 
Формалните обвинения биха били последната стъпка от близо двугодишното разследване, водено от Европейската комисия (ЕК), за отношението на Amazon към търговците, които ползват нейната платформа. Обвиненията произтичат от двойствената роля на Amazon като оператор на онлайн платформата и търговец на собствени продукти, коментират източниците. 
 
ЕС обвинява Amazon, че е събирал данни за трети страни и е използвал тази информация, за да се конкурира срещу тях, например чрез пускането на подобни продукти.
 
Amazon отказва да коментира въпроса. Преди това концернът оспори твърденията, че злоупотребява с влиянието и мащабите си и заяви, че търговците на дребно обикновено продават свои собствени марки. 
 
Разследване на Wall Street Journal, публикувано през април, установи, че служители в онлайн търговеца понякога са използвали данни от други търговци, за да разработват конкурентни продукти. Според бивши служители понякога компанията е карала бизнес анализаторите си да изготвя доклади с поверителна информация или използвайки уж агрегирани данни, получени изключително или почти изцяло от един търговец. 
 
Случаят, разглеждан от ЕС, задълбава в един и същ тип поведение, коментират изотчниите, запознати с въпроса. След публикацията на WSJ една от ключовите комисии към Конгреса на САЩ постави въпроса дали Amazon не е подвела Конгреса под клетва миналата година, когато един от висшите мениджъри на компанията отрече използването на „данните на отделен търговец за директна конкуренция“ с други бизнеси в платформата. 
 
Amazon започна вътрешно разследване и заяви, че служителите, които използват такива данни, за да информират за решенията за частните марки, нарушават политиките ѝ. 
 
През последната година Комисията по съдебната власт към Камарата на представителите проведе антитръстово разследване на технологични компании, включително на Amazon. Отделно от това компанията е обект на антитръстови разследвания от Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия. 
 
Решението на ЕК дали Amazon е нарушила законите за конкуренцията се очаква да бъде взето след поне още година. Ако компанията бъде уличена в подобно нарушение, комисията може да ѝ наложи глоба от 10% от годишните приходи в ЕС и да я принуди да промени определени бизнес практики. 
 
Amazon може да оспори подобно решение в Европейския съд. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още