IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС помага на европейската Bolt да се бори с Uber

Европейската инвестиционна банка отпусна заем на компанията за споделено пътуване

18:30 | 16.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Bolt, европейският конкурент на гиганта в споделеното пътуване Uber, си осигури 50 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), пише CNBC,

ЕИБ е инвестирала в Bolt чрез рисков заем, който се ползва като алтернатива на придобиването на дял от стартъп, за да се избегне отслабването на собствеността на текущите акционери.

Базираната в Талин, Естония, Bolt е една от няколкото фирми, които искат да отслабят доминацията на Uber. Основана през 2013 г., Bolt първоначално се наричаше Taxify, но след това се ребрандира, за да започне да предлага повече услуги, като споделяне на скутери и доставки на храна. В момента компанията има 30 млн. потребители в 150 града в Европа и Африка.

Стратегическото финансиране от ЕИП ще помогне на Bolt да увеличи разходите си за развойна дейност, така че да направи услугите си по-сигурни и по-устойчиви, запазвайки същевременно ефективността на операциите, посочват двете организации в общо изявление.

Това значи и инвестиции в основния бизнес със споделени пътувания на Bolt, но и в доставките на храни, които бяха добавени към платформата ѝ миналата година. И двете услуги са ключови за усилията на компанията да изпревари Uber, конкурент от Силицевата долина.

Битката между двете стана по-ожесточена напоследък, след като Uber загуби лиценза си за работа в Лондон, тъй като местният транспортен регулатор реши да не ѝ позволи да оперира повече там. Фирмата все още развива дейност в британската столица, тъй като има това право, докато обжалва решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още