Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕС приветства Байдън и призова за затегната регулация на технологичните гиганти

Властите в Европейския съюз търсят по-тясно сътрудничество със САЩ в областта на регулацията на интернет компаниите

ЕС приветства Байдън и призова за затегната регулация на технологичните гиганти

Снимка: Thierry Monasse/Bloomberg

Европейският съюз приветства встъпването в длъжност на Джо Байдън в сряда като президент на САЩ, определяйки това като „нова зора“ за Европа и Съединените щати. Същевременно обаче настоя американските технологични компании да бъдат регулирани, за да спрат „тъмните сили“ на речта на омразата онлайн, предава Ройтерс.

САЩ и ЕС са водещи търговски сили в света, заедно с Китай, и имат близки културни, исторически и бизнес връзки, както и такива в сферата на отбраната. Доналд Тръмп обаче се опита да постави встрани ЕС, като се застъпи за излизането на Великобритания от блока.

Изразявайки облекчението си от края на четирите години управление на Тръмп и политиката му „Америка на първо място“, лидерите на ЕС заявиха пред Европейския парламент, че формирането на нова глобална дигитална регулация заедно е от първостепенно значение.

„Тази нова зора в Америка е моментът, който чакахме“, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Но също така тя предупреди: „Това чувство на облекчение... не трябва да води до някакви илюзии. Тръмп може да бъде изпратен в историята след няколко часа, но последователите му остават“.

Фон дер Лайен коментира, че макар да не е възможно „пълното елиминиране на някои от тези тъмни сили“ като подстрекателството, което доведе до щурма на Капитолия на 6 януари, речта на омразата и фалшивите новини не трябва да бъдат допускани да циркулират свободно в интернет.

„Тази политическа власт, необуздана власт, притежавана от интернет гигантите, трябва да бъде обуздана“, коментира Фон дер Лайен

Властите в Европейския съюз обсъждат нови дигитални политики, които биха имали последици за Google, Facebook и Apple, но без собствени големи технологични компани регулирането на неприкосновеността на данните в дигиталното пространство и антитръстовото такова могат да стигнат само дотук.

В речта си Фон дер Лайен предложи създаването на Съвет за общи технологии между Европейския съюз и Съединените щати като първа стъпка към изготвянето на основа за глобална цифрова регулация, която другите по света могат да последват.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 1 месец
ФОН ДЕР ЛАЙНЕН, за какви регулации ми говори, нали регулираха транспорта, връщане на камионите и и шофьорите и не знам какви си глупости. В технологичния сектори - какви ли гoвнета ще се натворят ?!?!
2
 
2
 
1
преди 1 месец
ЕС приветства Байдън и призова за затегната регулация на технологичните гиганти

Гущера да си гризне опашката?
Тоя филм сме го гледали и знаем как свършва..

Още от Новини
Всички магазини на Apple в САЩ вече работят