IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще принуждава платформи като Netflix да финансират европейско съдържание

Услугите с видео по заявка ще финансират директно филмовите продукции или ще могат да плащат на националните фондове

20:36 | 27.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Депутатите в Европейския съюз (ЕС) и страните членки в четвъртък сключиха предварителен договор, който ще позволи на държавите да принуждават онлайн стрийминг услуги като Netflix и тази на Amazon да помагат за финансирането на европейски филми и сериали, предава Ройтерс.

Новият закон разширява регулацията в сектора и до онлайн видео услугите и включва квота от 30% за европейски продукции на платформите за видео по заявка, обяви Европейският парламент (ЕП).

Платформите за видео споделяне като YouTube и Facebook също така ще трябва да предприемат някои мерки срещу съдържанието, което “подбужда насилие, омраза и тероризъм”.

Онлайн платформите ще трябва да създадат “прозрачен, лесен за използване и ефективен механизъм, с който да позволят на потребителите да докладват и да маркират съдържание”.

Ревизираните правила ще се прилагат за традиционните оператори, както и за платформите за видео по заявка и тези за онлайн стрийминг на живо, като Facebook Live.

Страните членки на ЕС ще имат възможността да изискват стрийминг услугите, които не са базирани във въпросната държава, но са насочени към нейната аудитория, да допринасят финансово за производството на европейски творби, като инвестират директно в тях или като плащат на националните фондове.

Съгласно настоящата регулация държавите членки могат да карат само услугите по заявка, които са под тяхната юрисдикция, да плащат за европейско съдържание.

Размерът на приноса във всяка страна ще бъде пропорционален на приходите на услугите по заявка в страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още