IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще разследва придобиването на Arm от Nvidia

От месеци американският гигант води неформални преговори с регулаторите

15:29 | 27.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Брюксел ще започне разследване на конкуренцията, свързано с планираното придобиване на британския дизайнер на чипове Arm от Nvidia за 54 млрд. долара. Това се случва след месеци на неформални дискусии между регулаторите и американската компания за чипове, пише Financial Times.

Разследването вероятно ще започне, след като Nvidia официално уведоми Европейската комисия (ЕК) за плана си да придобие Arm, като се очаква американският гигант да подаде заявката в седмицата от 6 септември, твърдят двама източници, запознати с процеса. Те допълват, че датата все пак може да се промени.

Разследването на Брюксел ще бъде осъществено, след като Британската служба по конкуренцията и пазарите (СМА) заяви, че първоначалният преглед на сделката предполага, че има „сериозни притеснения за конкуренцията“, а стъпките за защита, предложени от Nvidia, няма да са достатъчни, за да отговорят на опасенията.

Британският регулатор твърди, че се опасява, че споразумението ще „задуши иновациите на редица пазари“, включително като дадат на Nvidia възможност да засегне конкурентите си, като ограничи достъпа им до технологиите на Arm.

През септември миналата година Nvidia обяви, че ще придобие британския дизайнер на чипове от японския инвестиционен конгломерат SoftBank.

Но конкурентните компании за чипове се противопоставиха на сделката, посочвайки, че дизайнът на Arm е широко лицензиран в индустрията за чипове и Nvidia ще може да ограничи другите играчи да ползват въпросната технология на Arm – нещо, което американският гигант отрича да би направил.

CMA препоръчва задълбочено разследване на сделката, но Великобритания може да реши да блокира придобиването заради опасения за националната сигурност.

ЕК твърди, че Европейският съюз все още не е уведомен за сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още