IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС удължи забраната за търговия с въглеродни емисии

Целта е да се отдели достатъчно време за засилване на мерките срещу хакерски атаки

18:37 | 27.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС удължи забраната за търговия с въглеродни емисии

Европейската комисия продължи временната забрана за работата на Европейската система за търговия с въглеродни емисии (EU ETS), спряна на 19 януари заради хакерски атаки, за да се даде време на страните от ЕС да засилят мерките за сигурност в националните си системи, предаде Франс прес.

"Качеството на сигурността е приоритетно пред бързото възстановяване на трансакциите", изтъкна Мария Коконен, говорителка на европейската комисарка по въпросите на климата
Кони Хедегор.

Според нея търговията може да бъде възобновена идната седмица, но е възможно трансакциите да са само на национално равнище.

Работата на Европейската система за търговия с въглеродни емисии бе спряна в 18 часа по Гринуич на 19 януари, след като бе разкрита кражбата на 2 милиона сертификата от регистрите на петстрани - Австрия, Гърция, Чехия, Полша и Естония.

Откраднатите сертификати били препродадени незабавно, като крадците са спечелили от това 28 милиона евро (един сертификат представлява 1 тон въглероден диоксид, който струва 14 евро).

Комисията се надяваше да може да възобнови търговията вчера, но само със страни, взели достатъчни мерки за сигурност, за да направят непробиваема системата.

Генералният директор по въпросите на климата Джос Делбеке "по-малко от половината" от страните са успели да преминат тестовете за сигурност до 26 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още