IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС вероятно ще се произнесе през 2018 г. по жалбата на Intel

Компанията обжалва рекордната глоба от 1,06 млрд. евро

15:34 | 26.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Върховният съд на Европа вероятно ще се произнесе през 2018 г. по обжалването на Intel във връзка с рекордната антитръстова глоба на стойност 1,06 млрд. евро (1,19 млрд. долара), обяви съдия, цитиран от Ройтерс.

Случаят може да окаже ефект върху компании като Google и Qualcomm, които са в обтегнати отношения с Европейския съюз (ЕС).

Европейската комисия (ЕК) нанесе удар на Intel с рекордната глоба преди седем години, като обвини фирмата в опити да пречи на конкурента си Advanced Micro Devices като е давала отстъпки на производителите на компютри Dell, Hewlett-Packard, NEC и Lenovo при купуване на повечето от техните компютърни чипове от Intel.

Американският производител на чипове оспори впоследствие решението пред базирания в Люксембург европейски съд, който е втората най-висока инстанция.

Съдиите отхвърлиха нейните аргументи през 2014 г., посочвайки, че ЕК не е реагирала прекалено остро по отношение на санкцията, която възлиза на 4,15% от оборота на Intel за 2008 г., спрямо максимално допустимите 10%. След това компанията обжалва и пред Върховния съд на Европейския съюз.

"Очаквам решение в някакъв момент следващата година“, коментира съдията.

Миналата година Intel получи известна подкрепа, след като един от съдебните съветници Нилс Вал постави под въпрос дали наистина са накърнили конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още