IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС все пак не иска да признае разгрома от Apple

Блокът настоява за преразглеждане на решението, с което беше отменена глобата, наложена на производителя на iPhone

14:43 | 01.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) иска да отмени победата на Apple в рамките на данъчния спор за 13 млрд. евро, като твърди, че съдиите са използвали „противоречиви съждения“, когато са установили, че ирландските звена на компанията не носят отговорност за огромните плащания, пише Bloomberg.

Резюме на жалбата, публикувано днес, показва решимостта на ЕС да оспори решението на съда от юли. Развитието по казуса беше голям неуспех за разследванията на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер в областта на националните данъчни решения, които според нея незаконно субсидират част от големите международни компании.

Ударът по Apple с налагането на огромната глоба през 2016 г. е част от знаков случай за Вестагер, който показа, че тя не се страхува да се опълчи на най-високо оценената технологична компания в света, както и на американското министерство на финансите. 

Ходът беше в подкрепа на натиска на ЕС за затварянето на данъчните вратички, които позволиха на международни компании законно да плащат по-малки данъци в Европа.

Европейският съюз заяви, че долната инстанция неправилно е свързала липсата на служители на Apple в две от ирландските звена и нивото на отговорност на компанията върху продажбите на интелектуалната собственост чрез търговията с iPhone и iPad в Европа. Съдиите не са преценили правилно анализа на ЕС за ирландските клонове и това е довело до спорни твърдения в отделни части от констатациите им.

Представители на Apple не са отговорили веднага на обаждането с искане на коментар.

ЕС се бори с „достигащите далеч последици“ от изненадващото решение от юли, обяви Вестагер през миналата година.

Ирландските компании на Apple са регистрираи почти цялата си печалба от продажби извън Северна и Южна Америка, посочи тя, допълвайки, че третирането на компаниите майки и групите поотделно позволява на предприятията да печелят от по-малките си данъчни плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още