Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Естония е първата страна, която въвежда електронно гражданство

Очаква се революционната услуга да стартира до края на годината

Естония ще ce превърне в първата страна в света, която ще въведе т. нар. "електронно гражданство", предава руският информационен портал "Вести".

Заплащайки 50 евро, "виртуалните" естонски граждани ще имат достъп до цифровите услуги на страната, както и до възможността да подписват електронни документи. Според International Business Times това ще включва и достъп до услуги, като онлайн банкиране, образование и здравеопазване.

Според законовите разпоредби на Европейския съюз (ЕС) електронните подписи на "виртуалните" естонски граждани ще бъдат разглеждани наравно с ръкописните подписи. Чрез използването им Естония ще предоставя електронно гражданство на физическите и юридическите лица в страната, както и на тези, които искат да правят бизнес, но не искат да променят мястото си на пребиваване.

Още по темата

Ходът е част от т.нар. "електронни инициативи" на естонските власти, които са резултат от сътрудничеството между правителството и информационния и комуникационния сектор в страната. Инициативата има за цел да направи Естония една от най-прогресивните страни в света.

Въпреки това естонското правителство уточни, че електронното гражданство не гарантира издаването на гражданството на страната.

Всеки, който желае да получи електронно гражданство, трябва лично да дойде в естонската гранична служба, която издава разрешителните. Решението отнема до две седмици, след което новият "виртуален" естонски гражданин трябва отново да посети граничните власти, за да вземе своята електронна карта.

Документът не е обикновена лична карта. На него няма снимка на собственика, а микрочип с вграден сертификат за безопасност и двуфакторна система за достоверност. Според естонското правителство защитата "ви позволява да използвате картата с помощта на специално инсталиран софтуер и четец, който се свързва към компютър чрез USB".

Очаква се властите в Талин да започнат да произвеждат картите за електронно гражданство до края на тази година. 

По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков
Още по темата: Новини

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
3
 
2
преди 4 години
Няма профилна снимка
Нещо на офшолектронна ми прилича тая работа. Примерно електронния гражданин си открива една сметчица в Естония и си превежа дам парички, и даже си открива една електронна фирмица и си сипва там кинтите от офшорките като така кинтенцата влизат в ЕС, важното е да им плати данъците (разбирай да ги изпере) в Естония
2
 
4
 
1
преди 4 години
Някъде хората се развиват!
Ееееех, мъка българска! Кал газеше, гази и повече затъва.Народа, омерзен предпочете бягство през Т1 и 2 вместо да се бори с вятърни мелници.....

Още от Новини
Tesla съди Zoox и бивши свои служители за кражба на корпоративни тайни