IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естония: Местните ни стартъпи процъфтяват без присъствието на Big Tech

Естонският президент твърди, че държавата никога не се е опитвала да привлече американските технологични гиганти

22:30 | 17.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Christopher Goodney/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Goodney/Bloomberg

Естонските технологични компании са имали възможност да процъфтят в отсъствието на големи международни компании като Facebook и Microsoft, обяви президентът на страната пред CNBC.

Държавата с над 1 млн. души население има само няколко технологични фирми с оценка от по няколко милиарда долара. Skype, която беше продадена на eBay, а след това на Microsoft, е най-познатата, а другите включват наскоро листнатото приложение за валутна обмяна Wise и приложението за мобилност Bolt, които са подкрепени от компанията за дялово инвестиране от Силициевата долина Sequoia.

Президентът Керсти Калюлайд твърди, че международните компании обичайно базират чуждестранните си централи в страни с щедри данъчни системи, допълвайки, че Естония никога не е била данъчен рай.

Facebook, Google и Apple имат хиляди служители в европейските си централи в Ирландия, където корпоративният данък е 12,5%. В Естония той е 20%. Освен това технологичните гиганти имат служители и в редица други европейски държави, включително Великобритания и Швейцария, но нямат значително присъствие в Естония.

„Естония е страна, която никога не е предлагала специални сделки или специално отношение на нито един тип компания“, коментира Калюлайд в ексклузивно интервю, дадено тази седмица. „Когато преди 20 години съветвах премиера, всички идваха и питаха: „Какви са специалните Ви условия?“. Ние им казвахме, че нямаме и смятам, че това ни послужи добре“.

„Може би това е една от причините защо Естония има толкова много собствени стартъпи, измежду които все по-често има еднорози“, допълва тя, визирайки компаниите с пазарна оценка от над 1 млрд. долара.

Естония си е създала репутацията на една от най-добре настроените към технологиите държави в света. Правителството извършва много процеси онлайн много преди това да сторят други държави. Страната започна да гласува електронно и има дигитални лични карти например, а безплатният безжичен интернет е често срещан.

Калюлайд твърди, че държавните лидери искат да се уверят, че правното поле на Естония е сигурно, но позволява нови технологии като роботи за доставка на храни, изградени от Starship Technologies, създадена от съоснователя на Skype Янус Фрийс.

Калюлайд допълва, че предприемачите и програмистите в страната обучават политиците на нови технологии, които могат да променят света.

Така например съоснователят на Skype Ян Талин е обучавал нея и други за изкуствения интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още