IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Etsy става част от индекса S&P 500

Tesla все още остава извън него

16:00 | 05.09.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg/Andrew Harrer</em></p>

Снимка: Bloomberg/Andrew Harrer

Що се отнася до ексклузивния клуб от компании в индекса S&P 500, Etsy вече се присъединява, а Tesla все още остава извън него, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Изненадващо в петък вечерта S&P Dow Jones Indices обяви, че ще добави Etsy, онлайн платформа за продажба на ръчно направени и винтидж продукти, към своя ключов индекс с големи американски компании по-късно през септември. 

Teradyne, компания, специализирана в индустриалната автоматизация и роботика, и Catalent, която разработва фармацевтични продукти, също ще се присъединят към индекса. Трите нови попълнения заместват H&R Block, Kohl's и Coty. 

Но инвеститорите бързо бяха разочаровани, когато видяха, че ключова компания забележимо липсва. S&P Dow Jones се въздържа да добави към индекса Tesla - най-ценния автомобилен производител в света.

С пазарна капитализация от над 400 милиарда долара Tesla вече надминава по стойност компании като Toyota, Disney и Coca-Cola.

Оптимистично настроени инвеститори чакаха в продължение на седмици да видят дали производителят на автомобили ще се присъедини към S&P 500, но след като новината излезе, акциите на Tesla поевтиняха с над 7% в извънборсовата търговия в петък.

Индексът S&P 500 е един от най-важните индекси на фондовия пазар и е считан за ключов показател за проследяване на успеха на най-големите американски публично търгувани компании.

Включването в S&P 500 често може да увеличи цената на акциите, тъй като предизвиква повече покупки от големи индексни фондове. Акциите на Etsy покъпнаха с 5%  в извънборсовата търговия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ПИЧ
преди 3 години
Тия се подиграват . Както и в Dax-a влезе някакъв разносвач на храни ?!?!? Но нищо, нека и по-малки играчи да могат да купят тесла, сега в поевтиняването, ама да не се окаже малко това поевтиняване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още