IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисар призова за консолидиране на телекомуникационния сектор

Тази седмица пък европейският комисар за цифровизацията Нели Круз призова за общ телекомуникационен пазар

18:51 | 28.02.13 г.
Еврокомисар призова за консолидиране на телекомуникационния сектор

Европейският комисар по конкуренцията Хоакин Алмуня призова за по-голяма консолидация в телекомуникационния сектор на общността в опит да бъде насърчен общият пазар, макар същевременно да се обяви срещу идеята за създаване на голям европейски мобилен оператор, съобщи MarketWatch.

“Браншът ще направи добре да се обединява, преодолявайки националните граници, ако това ще означава по-ниски цени и нови и по-добри услуги“, каза Алмуня.

Той посочи, че държавите-членки на Европейския съюз продължават да действат в рамките на разпокъсаните национални територии, като в някои случаи операторите са съвсем малко, а преградите за влизане в бизнеса са високи.

Коментарите на Алмуня се появиха, след като през тази седмица европейският комисар за цифровизацията Нели Круз призова за общ телекомуникационен пазар по време на Световния мобилен конгрес, който се провежда в Барселона.

Алмуня открои специално мобилните оператори. „Нека не забравяме, че около 80% от абонаментите са към 4-те водещи европейски групи ... Таксите за роуминг остават високи, а цените варират в широк диапазон. Проучвания показват, че потребителите плащат до 10 пъти по-скъпо, за да използват смартфоните си в онези държави-членки, в които липсват конкуренти на големите европейски оператори“, подчерта той.

Наскоро еврокомисарят одобри сливането на два мобилни оператора в Австрия в замяна на пакет с отстъпки, като този ход е разглеждан като проправяне на пътя за по-мащабна консолидация в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още