IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа може да спечели битката за индустриалните данни

ЕС може да спечели от следващата фаза на дигиталната революция, твърди еврокомисар Тиери Бретон

14:01 | 17.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg

Европа може да е загубила битката за създаването на дигитални шампиони, които да се конкурират с американските и китайските компании, събирайки лична информация, но може да спечели войната за индустриалните данни, заяви еврокомисарят, отговарящ за вътрешния пазар, цитиран от Ройтерс.

Разнообразните данни – от това колко бързо караме колите си до това колко време е необходимо на робот за извършването на дадена операция, ще открият нов фронт в битката за дигитална доминация, твърди Тиери Бретон.

Притеснена от доминацията на американски и технологични компании като Google, Amazon и Huawei, Европейската комисия засилва регулаторния натиск, за да защити своите ирачи.

Новият подход ще излезе на преден план тази сряда, когато Бретон ще представи новата стратегия на блока по отношение на данните и изкуствения интелект.

„Навлизаме в нова фаза. Битката за индустриалните данни започва сега, а основното бойно поле ще е Европа“, коментира Бретон, който е бивш министър на финансите на Франция.

По думите му Европейският съюз има уникална възможност да спечели следващата фаза от дигиталната революция, фокусирана върху събирането, управлението и анализа на данни от заводи, транспорт, енергетика и здравеопазване.

„Европа е главният индустриален континент в света. Съединените щати загубиха голяма част от индустриалното си ноу-хау през последния етап от глобализацията. Трябва постепенно да го изградят наново. Китай има ограничения в добавената стойност, които коригира“, допълва Бретон. „ Но по-голямата част от веригата на стойността в индустрията, от големите групи до малките и средни предприятия, е базирана в Европа в момента. Ето защо всички очи са насочени към Европа“, посочи той.

Еврокомисарят направи коментарите си в рамките на конференция за сигурност, провела се в Мюнхен, където се срещна с представител на Microsoft. Това се случи преди срещата с главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, която ще се състои в Брюксел днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още