IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски конкурс за млади учени отваря перспектива пред икономика на знанието

Разработките на българските ученици са свързани с компютърните, биологическите и медицинските науки, посочи Константин Делчев

21:00 | 10.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Целта на Европейския конкурс за млади учени, който е по програма „Хоризонт 2020“, е да привлече повече внимание към науката и към занимания с инженерна, научна кариера. Опитваме се да изградим икономика на знанието, но това е немислимо без хора от тези среди. Трябва да стимулираме всички с подобен интерес и да ги насочим към дейност с висока добавена стойност и технологичен прогрес, заяви в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Константин Делчев от Института по математика и информатика при БАН.

Той информира, че България ще бъде домакин на 31-вото издание на Европейския конкурс за млади учени, който ще се проведе от 13 до 18 септември в София. Събитието се организира съвместно с Министерството на образованието и културата и Института по математика и информатика към БАН. Конкурсът датира от 1989 г. и е създаден по инициатива на Европейската комисия. Над 150 ученици от 40 държави като Канада, Китай, Русия, Южна Корея и САЩ ще пристигнат в петък, за да се включат се включат в него.

"Този конкурс е подкрепян от някои от най-сериозните изследователски и инженерни организации в Европа. Наградените ученици ще могат да участват в семинари и конференции на съответните институции и да се запознаят с ключови учени и дейността на индустриални организации", посочи Делчев.

Той се надява младите български учени да покажат с ентусиазъм своите разработки.

Константин Делчев разкри, че три от тях са свързани с компютърните науки, макар две да се насочени към биологическите и медицинските науки, базирани на методи, които технологизират определени дейности в антропологията и неврологията, като например оценяването на възрастта по черепните шевове или автоматичното засичане на определен тип клетки при имунофлуоресцентно изследване на нервната тъкан.

Третият проект е доста по-инженерен и създава любопитна блокчейн екосистема за оценка на състезаващи се алгоритми", поясни той.

Българската школа по теория на кодирането е световно призната. България е част от семейството на европейската научна зона”, изброи само част от постиженията на страната ни в тази област Константин Делчев.

По повод новината какъв ресор получава еврокомисарят Мария Габриел, той коментира, че Европейската комисия има повече координационни инициативи и като добър пример посочи Creative Europe и "Еразъм+".

Какво е мнението на младия учен за бъдещето на Европа вижте във видео материала.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още