Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Европейски спътници ще следят за количеството въглеродни емисии в атмосферата

Инициативата, част от програмата „Коперник“ между Европейската космическа агенция и германската компания OHB System, ще струва 445 млн. евро

Европейски спътници ще следят за количеството въглеродни емисии в атмосферата

Снимка: Европейската космическа агенция

В рамките на програмата „Коперник“ Европейската космическа агенция подписа договор с германската компания OHB System AG за разработване на спътници за наблюдение на емисиите въглероден диоксид, които предизвикват парников ефект, съобщават BBC и ТАСС.

Стойността на договора е 445 милиона евро.

„Тъй като обемът въглероден газ в атмосферата се приближава към невиждани нива, необходимостта от мониторинг на източниците на емисии става все по-актуален“, се посочва в съобщение на агенцията. 

Още по темата

Планира се в рамките на мисията до края на 2025 г. да бъдат пуснати два идентични спътника, които да позволяват разпознаването на източниците на изпускане на въглероден газ.

„Важно е да се отбележи, че мисията ще бъде първата за измерване на емисиите на CO2 в атмосферата, именно в резултат на човешката дейност“, отбелязват от Европейската космическа агенция.

Спътниците, които ще следят за разпространието на парниковите газове, са наречени Sentinels (стражи), a въпросните апарати ще наблюдават всичкo – от щетите, причинени от въглеродния диоксид, до здравето на основните хранителни култури.

Сателитите ще бъдат снабдени със специално оборудване. Редица вторични сензори също помагат, за да разграничават онези газове, произведени от човешката дейност, от другите, генерирани по естествен начин в природата.

В момента има шест сателитни системи Sentinel, които скоро ще бъдат изстреляни в орбита или вече действат там.

Неотдавна лидерите на 27-те държави членки на ЕС постигнаха съгласие за понижаване на предложения бюджет на „Коперник“ през следващия финансов период (2021-2027 г.) от 5,8 млрд. евро на 4,8 млрд. евро. Ако това бъде прието, свитите средства ще повлияят негативно върху разширяването на програмата за мониторинг на парниковите емисии.

Фактът, че OHB се отказва от първоначалния си план да построи три кораба, ограничавайки програмата до два, подчертава настоящата финансова реалност.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Лошо, че са орязали парите. Но пък няма проблем - ще има достатъчно за къщи на тъщи.

Още от Новини
Защо подовите климатици са все по-популярни?