IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският стартъп Klarna е близо до привличането на 1 млрд. долара инвестиция

Компанията ще завърши нов кръг на финансиране, който ще я оцени на 31 млрд. долара

18:02 | 26.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Шведската финтех компания Klarna е близо до финализирането на нов кръг на финансиране на стойност 1 млрд. долара, който ще ѝ даде оценка от 31 млрд. долара, твърдят двама източници, запознати с въпроса и цитирани от CNBC.

Базираната в Стокхолм фирма е един от най-големите доставчици на услуги от типа „купи сега, плати по-късно“ (BNPL), които позволяват на купувачите да разпределят разходите за покупките си в рамките на период, в който плащат безлихвени вноски.

Компанията набира средства преди потенциалното си голямо първично публично предлагане, което е добра новина за някои от най-ранните ѝ рискови инвеститори като Atomico и Sequoia. Klarna е подкрепена и от големи инвеститори като Snoop Dogg и Ant Group.

Рундът ще бъде завършен в рамките на няколко дни, твърдят източниците, които са пожелали да останат анонимни. Klarna е отказала да коментира въпроса. 

Регулаторни притеснения

Повече от десетилетие след основаването си Klarna продължава да расте бързо и направи значителни стъпки в експанзията си в САЩ. Миналата година компанията получи силен тласък от по-голямото търсене на BNPL планове, което отчасти беше породено от блокадите заради коронавируса, ускорили насочването към онлайн пазаруването.

Този ръст на BNPL продуктите притесни регулаторите във Великобритания, а правителството на страната наскоро обяви, че фирмите от сектора ще станат обект на по-стриктна регулация.

BNPL плановете често са смятани за алтернатива на кредитните карти, но групи за защита на потребителите като Which предупреждават, че те често подвеждат хората, особено младите, да харчат повече, отколкото могат да си позволят. От своя страна, Klarna твърди, че приветства новите правила.

Планове за IPO

Миналата година Klarna за първи път достигна годишни приходи от 1 млрд. долара и отчете рекордна оперативна печалба от 1,2 млрд. долара. Въпреки това загубата ѝ скочи с 50% заради по-големите разходи, свързани с международната експанзия. Нетната загуба на Klarna достигна 109,2 млн. долара.

Klarna генерира приходи от такси от търговци всеки път, в който потребител прави трансакция.

Основаната през 2005 г. фирма е сред многото потенциални кандидати за технологични IPO-та в Европа. Deliveroo, TransferWise и Darktrace са сред компаниите, които се очаква да станат публични тази година.

Главният изпълнителен директор и основател на Klarna Себастиан Сиемиатковски заяви, че листването може да се случи още тази година, но фирмата ще изчака докато новият ѝ главен финансов директор, бившият директор на HSBC Никлас Неглен, навлезе в работата. Едва тогава плановете за IPO-то ще станат публични.

„Може да се случи тази година, а може и да е през следващата, но очевидно ще се случи скоро“, коментира изпълнителният директор.

Лидерът на компанията допълва, че намира директните листвания – алтернатива на традиционното IPO, за „интересни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още