IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският стартъп за е-скутери Voi Technology набра 86 млн. долара

Шведската компания иска да постигне рентабилност в следващите пет години

14:30 | 11.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шведският стартъп за споделяне на електрически скутери Voi Technology набра 85 млн. долара от инвеститори – ход, който фирмата се надява да ѝ помогне да постигне рентабилност в следващите пет години, пише CNBC.

Новият кръг на финансиране е воден от базираната в Стокхолм инвестиционна група Vostok New Ventures, твърди Voi. Досегашните инвеститори Balderton Capital, Creandum и Raine Ventures също са инвестирали. Средствата са набрани само осем месеца след последното набиране на капитал.

"Вече виждаме сезонна рентабилност в някои градове“, коментира Фредрик Йелм, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията. „Искаме през следващата година да имаме няколко града, които да носят печалба целогодишно. А до 2021-2022 г. трябва да сме рентабилни като цяло“.

Набирането на средства от компанията е контрапункт на все по-големите притеснения на инвеститорите за стартъпите, които харчат много пари, но нямат ясен план как ще генерират печалба.

За да стане рентабилна, Voi твърди, че ще ползва свежия капитал, за да работи по скутерите си и да удължи живота им. Освен това ще финансира разработката на софтуер, свързан с паркирането на скутерите.

За голяма част от местните власти в различните страни е важен фактът, че често потребителите оставят скутерите на места, неподходящи за целта. В отговор на това част от американските и европейските регулатори взеха мерки. Във Великобритания например е незаконно да караш тротинетка по пътя или на тротоара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още