IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските антитръстови регулатори разследват дигиталната валута на Facebook

Социалната мрежа обеща преди време да успокои всички регулатори, преди пускането на Libra, но процесът може да отнеме време

22:37 | 20.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Антитръстовите регулатори на Европейския съюз вече разследват проекта за дигитална валута на Facebook, Libra, който беше обявен едва преди два месеца, става ясно от документ, видян от Bloomberg.

Европейската комисия „разследва потенциално антиконкурентно поведение“, свързано с Libra Association на фона на притеснения, че предлаганата система за разплащания ще изключи несправедливо конкуренти, отбелязват европейските власти във въпросник, изпратен по-рано този месец.

Официални представители изразиха притеснение, че Libra може да създаде „възможни ограничения за конкуренцията“ в информацията, която ще бъде обменяна, и използването на данни на потребителите, става ясно от документа, който е стандартна част от начална фаза на разследване на ЕС с оглед събиране на информация.

Разследването на амбициите на основателя на Facebook Марк Зукърбърг да се опълчи на традиционните пари се прибавя към друго предварително разследване на ЕС за това дали социалната мрежа е използвала нечестно силата си, за да ограничава приложения на конкуренти. ЕК вече започна разследвания срещу Google и Apple.

Глобална валута

Водена от социална мрежа с повече потребители от населението на Китай и САЩ, взети заедно, Libra представлява потенциално предизвикателство, с което пазителите на парите никога не са се сблъсквали – глобална валута, която не може да бъде нито контролирана, нито управлявана.

Във въпросника на ЕС се казва още, че регулаторите разследват и възможно интегриране на подкрепени от Libra приложения в услуги на Facebook като WhatsApp и Messenger. Разследването е съсредоточено върху структурата на управление и членовете на Libra Association.

Facebook обеща преди време да успокои всички регулатори, преди да пусне криптовалутата си, но процесът може да отнеме известно време.

Освен антитръстовото подразделение други регулатори на ЕС също „наблюдават пазарните развития в областта на крипто активите и разплащателните услуги, включително Libra и нейното развитие“, заяви говорител на отдела за финансови услуги на ЕК.

Експерти в опазването на данните са притеснени и от начина, по който Libra ще споделя информация. Те заявиха по-рано този месец, че Facebook има потенциал да комбинира „големи резерви от лична информация с финансова информация и криптовалута, задълбочавайки притесненията относно дизайна на социалната мрежа и настройките за споделяне на данни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още