IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските сателитни гиганти се готвят за вълна от сделки

Най-големите сателитни компании в Европа скоро ще разполагат с близо 9 млрд. долара от продажбата на права за честоти на правителството на САЩ за 5G комуникации

20:37 | 19.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големите сателитни компании в Европа скоро ще разполагат с огромни средства и се очаква да играят основна роля в продължаващата вълна от сделки в сектора. Intelsat SA и SES SA, и двете със седалище в Люксембург, се очаква да получат до 8,8 млрд. долара през следващите години за продажбата на права за честоти на правителството на САЩ за 5G безжични комуникации, предаде Bloomberg.

Първият транш от тези пари предстои да бъде извършен съвсем скоро. Въпреки че компаниите вече са заделили милиарди за укрепване на балансите си и по-рано спориха как да си разделят пазара, запознати източници от индустрията очакват нова вълна от сделки.

SES, чиято централа се намира в замък в източен Люксембург, е работила с консултант за потенциалното поглъщане на британската Inmarsat Group Holdings Ltd миналата година, като са проведени разговори с компанията, твърдият източниците, пожелали анонимност поради частния характер на преговорите. Базираната в Калифорния Viasat Inc обаче надви съперниците си, като придоби Inmarsat за 4 млрд. долара през ноември.

Междувременно Intelsat е на път да излезе от фалит. Процедурата по Глава 11 (Chapter 11) от американското законодателство за несъстоятелността, която дава възможност на компанията да опита да се преструктурира, означава, че най-големите му кредитори ще станат негови собственици и те биха могли да пожелаят бързо излизане от компанията, включително чрез потенциални сделки с конкурент като SES, твърдят източниците на агенцията.

Въпреки това преструктурирането след фалита ще направи всяко сключване на сделка по-трудно и френската Eutelsat Communications SA може да бъде по-подходяща за SES, допълват те. Intelsat и SES са отказали коментар.

Обем на сделките за сливания и придобивания в сектора

Най-големите компании за космически комуникации в света се опитват да напомпат мускули в лицето на нови претенденти, начело със Starlink на Илон Мъск. Миналата година беше най-натоварената за сателитни сделки за сливания и придобивания от 2007 г. според данни, събрани от Bloomberg. Компаниите в сектора са подписали общо 60 сделки на стойност 18 млрд. долара.

"Най-очевидната комбинация е Eutelsat плюс SES, тъй като ще доведе до много спестявания на разходи", пише анализаторът на Kepler Cheuvreux Дейвид Сердан в имейл, добавяйки, че централният въпрос е постигането на споразумение между правителствата на Франция и Люксембург. Това сливане може да увеличи нетната печалба с 30% и да създаде "безспорен водещ световен оператор на фиксирани сателитни услуги", пише Сердан в бележка до клиентите на компанията от понеделник.

Ръководителите на Eutelsat заявиха, че "ще приветстват консолидацията", но миналата година парираха предложението на телекомуникационния магнат Патрик Драхи за 3,2 млрд. долара за придобиване на компанията. Френското правителство има активен дял в бизнеса и министрите в Париж биха предпочели обвързване с конкурента SES пред сделка с Драхи, твърдят двама източници, запознати с въпроса.

Всяко сливане, включващо SES, може би ще трябва да изчака изборите във Франция през април, а освен това новият главен изпълнителен директор на Eutelsat Ева Бернеке е само от дни на поста.

Представители на Eutelsat са отказали коментар. Говорител на френското министерство на финансите е заявил, че правителството ще проучи всички предложения, отправени към него "с предпоставка за защита на интересите на държавата" като суверенитет и достъп до космоса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още