IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските стартъпи ще наберат 41 млрд. долара инвестиции през 2020 г.

Данните показват, че екосистемата в Европа е устойчива на проблемите, донесени от коронакризата

08:32 | 09.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Инвестициите в европейски стартъпи са се възстановили от шока през пролетта, причинен от пандемията, а сега са на път да достигнат рекорден връх за тази година, твърди компанията за рисков капитал Atomico, цитирана от Ройтерс.

Рисковите инвестиции в технологични фирми са се възстановили до месечен рекорд от 5 млрд. долара през септември, а за цялата 2020 г. се очакват 41 млрд. долара, прогнозира проучването.

„Това е забележителен сигнал за устойчивостта на екосистемата“, коментира Том Уеймайер, съавтор на доклада на Atomico.

При 115 подкрепени с рисков капитал еднорози (компании с оценка над 1 млрд. долара), общата оценка на технологичните фирми, основани в Европа от 2000 г. насам, е нараснала до близо 1 трлн. долара.

Графика: Ройтерс

Музикалната стрийминг услуга Spotify и компанията за разплащания Adyen оглавяват списъка с най-високи оценки от по над 50 млрд. долара, което ги поставя в топ 10 на европейските технологични стартъпи.

Шведската финтех компания Klarna и румънската фирма за софтуер за роботи UiPath са получили оценки от над 10 млрд. долара, въпреки че са останали частни. Това отразява разрастването на индустрията за рисков капитал в региона.

Въпреки че Европа все още изостава спрямо Северна Америка по инвестиции, размерът на институционалните средства, вливащи се в рисковия капитал, е нараснал тройно през последните пет години, пише Atomico.

По нейни данни 24-те най-големи европейски технологични фирми са създали мрежа от над 3000 основатели на нови компании.

Здравните технологии се отличават като победителите от пандемията, като са привлекли 3,2 млрд. долара за първите девет месеца на годината, но фирмите за корпоративен софтуер и финтех решения също са се представили добре.

Платформата за онлайн събития Hopin наскоро се превърна в европейската компания, която най-бързо премина оценка от 1 млрд. долара, само за 17 месеца, твърди платформата за данни Dealroom.co.

Въпреки че фирмите за технологии, свързани с туризма, бяха силно засегнати от блокадите, берлинските стартъпи GetYourGuide и Omio привлякоха свеж капитал от инвеститори, които очакват, че двете компании ще просперират след отминаването на пандемията.

До октомври Европа е записала 32 първични публични предлагания на технологични фирми, като само три са достигнали оценка от над 1 млрд. долара. IPO-тата в Съединените щати са хвърлили сянка върху тях предвид размера си. По-големите фирми все още гравитират около Ню Йорк, когато става дума за листвания. И все пак добре приетите IPO-та на The Hut Group в Лондон и Allegro във Варшава показват, че местните пазари все още са отворени.

Планираните първични публични предлагания за 2021 г. в Европа изглеждат обещаващо, твърди Уеймайер. По думите му и други опции набират популярност. Сред тях са придобиванията от по-големи технологични играчи, от по-стари фирми, които търсят иновации, и от фондове за дялово инвестиране, които сключват все по-големи сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още