IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook губи "приятели" в САЩ

Изследване показва по-голяма потребителска удовлетвореност от Google+, която се очаква бързо да навакса изоставането си по брой абонати

10:20 | 18.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Facebook губи "приятели" в САЩ

Facebook губи абонати в своята родина САЩ. В рамките на последните шест месеца броят на потребителите на социалната мрежа е намалял с 1,1%, цитира Bloomberg проучване, проведено от Рори Мадър, анализатор на Capstone Investment.

В 23 страни, в които Facebook държи най-малко 50% от пазара, ръстът на пазарния дял през последните три месеца е непроменен, а в други 14 страни се забавя. Акциите на Facebook приключиха сесията във вторник в Ню Йорк с лек спад на цената до 28,09 долара, след като вече паднаха с 8,1 на сто предишния ден.

Загубата на потребители в Съединените щати е особено болезнена за Facebook, защото тук компанията печели най-много. Продажбите в САЩ и Канада вече намаляват. По данни от борсовия проспект на социалната мрежа, в този регион през първото тримесечие на 2012 г. те са били 525 млн. долара, спрямо 567 млн. долара през четвъртото тримесечие на 2011 г.

Средният приход на потребител пада от 3,20 до 2,86 долара. На САЩ, като втория по големина мобилен пазар след Китай, се пада също и значителна част от около 488 млн. мобилни потребители на Facebook, които в момента не генерират никакви приходи. Все пак компанията засега не показва разбивка по региони. Ако при неактивните вече потребители не се касае основно за мобилни потребители, а за компютърни потребители, ефектът може да бъде дори и непропорционален спад на приходите от потребител, предупреждава Bloomberg.

При първичното публично предлагане през май социалната мрежа вече понесе значителна критика, защото е предоставила на банките-посредници по IPO-то по-детайлна информация за забавяне на растежа в сравнение с информацията, дадена на другите заинтересовани страни и частните инвеститори. Банките са намалили предвижданията си за продажби и очакванията си за приходите на компанията, но са предоставили коригираните данни само на избрани клиенти.

Загубата на потребители може да е израз на нарастващото недоволство от Facebook, което в миналото се изразяваше от протести срещу множество нарушения на неприкосновеността на личния живот и по-агресивното поведение в областта на маркетинга на потребителски данни след IPO-то. Въвеждането на новия вид профили с Timeline разгневил много потребители. Наскоро компанията замени без предварителни консултации регистрираните имейл адреси с такива от собствената електронна поща на Facebook, за да спечели пазарен дял в битката с Google, Yahoo или Microsoft в областта на електронните писма.

Според последното актуално изследване на американския индекс за потребителската удовлетвореност (American Customer Satisfaction Index, ASCI) Facebook събира 61 пункта от 100 възможни, като спада с 8%. По този начин социалната мрежа е най-слабо оценената интернет компания и сред петте най-слабо оценени компании въобще. Общо ACSI оценява 230 американски фирми.

По ирония на съдбата "кръвният враг“ Google, който се появява за първи път в класацията със социалната си мрежа Google+, със 78 точки заема лидерското място, като е увеличила значително своя рейтинг за отчитане на потребителската удовлетвореност през последните месеци. Оценяват се преди всичко пълната свобода за рекламиране на Google+ и мобилните предложения. Google разполага със собствената си операционна система Android и интегриран Google+ все повече.

„Facebook и Google се конкурират на две полета – задоволеност на клиентите и пазарни дялове. В първата част ясният победител е Google, във втората - Facebook“, казва Лари Фрийд, главен изпълнителен директор на ForSee, един от участниците в анкетата.

„Но очаквам Google с многобройните си услуги и мобилната си версия бързо да навакса и по брой абонати. Ако Facebook не се погрижи още сега за задоволеност на клиентите си, скоро картинката ще се промени и наваксващи ще са именно те“, казва още Феийд.

Google ще представи финансовите си данни за тримесечието в четвъртък, а резултатите на Facebook се очакват на 26-и юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още