IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook и Xiaomi навлизат на индийския пазар за дигитални заеми

Очаква се индустрията да достигне 1 трлн. долара

20:30 | 31.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Индийският пазар за дигитални заеми се превръща в бойно поле за компании от Facebook до Xiaomi, които търсят начин да навлязат в една индустрия за 1 трлн. долара, пише Bloomberg.

Този месец Facebook обяви, че Индия ще е първата страна, в която компанията ще пусне програмата си за заеми за малкия бизнес, предлагаща кредити чрез партньор, на фирми, които се рекламират в нейната платформа. Заемите ще варират от 500 хил. рупии (6720 долара) до 5 млн. рупии, а лихвените проценти ще са 17-20%, евентуално без обезпечение.

Усилията на социалната мрежа в Индия съвпадат с тези на китайския производител Xiaomi, който прави различни устройства – от готварски съдове до монитори за гейминг. Xiaomi планира да предлага заеми, кредитни карти и застрахователни продукти в партньорство с някои от най-големите банки в страната и с кредитори на стартъпи, писа Trust of India, позовавайки се на местния ръководител на компанията Ману Джаин.

Индия Индия

Във вторник Prosus заяви, че ще придобие индийската услуга за онлайн разплащания BillDesk за 345 млрд. рупии (4,7 млрд. долара), а това е най-голямото ѝ придобиване досега в азиатска страна.

Звеното PayU на европейската инвестиционна компания сключи сделка за покупката на 11-годишния стартъп, създавайки гигант в дигиталните разплащания с общ обем от 147 млрд. долара и увеличавайки инвестицията на Prosus в Индия до над 10 млрд. долара до този момент.

Amazon.com също направи първата си инвестиция в този сектор в страната, като участва в кръг на финансиране за 40 млн. долара на финтех стартъпа Smallcase Technologies.

Google също показва апетит. След като започна да предлага продукти за управление на състоянието, като дигитално злато и взаимни фондове, в своята популярна платформа Google Pay, сега тя я свързва с малки индийски кредитори за откриването на срочни депозити за нейни клиенти.

Индийският пазар за дигитални разплащания привлича вниманието на някои от най-големите технологични компании в света, след като онлайн трансакциите нараснаха значително по време на пандемията, а традиционните кредитори станаха предпазливи поради нарастването на лошия дълг. Очаква се цифровото кредитиране да се утрои до 350 млрд. долара до 2023 г. и от 2019 г. да достигне 1 трлн. долара до пет години, сочат прогнози на Boston Consulting Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още