IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook: Mоже да има още случаи като Cambridge Analytica

Предупреждението е скрито на 46 страница от отчета на социалната мрежа

14:01 | 27.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На 46 страница от своя финансов отчет, дълбоко заровено в секцията с рискови фактори, Facebook е публикувала предупреждение към инвеститорите: Cambridge Analytica вероятно не е единствената.

"Предполагаме, че ще открием и обявим допълнителни случаи на злоупотреба с потребителски данни или друга нежелана дейност от трети страни“, посочва Facebook в документа, който беше публикуван в четвъртък. „Освен това може да бъдем уведомени за подобни инциденти или дейности от медиите или от други трети страни“.

Откакто миналия месец беше спрямо неправомерното ползване на данни от Cambridge Analytica потребителите на Facebook, инвеститорите и властите, попитаха дали това е изолиран случай и дали се очаква още да излязат наяве.

Facebook призна, че личните данни на 87 млн. потребители, включително на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг, може да са били неправомерно споделени с компанията за политически анализи. Но кризата излезе на преден план чак след като Facebook беше предупредена от различни публикации в медиите, които разказваха истории за използването на данни от Cambridge Analytica за насочване на реклами във връзка с кампанията на Доналд Тръмп за президент на САЩ през 2016 г.

По-късно Зукърбърг заяви, че Facebook проверява хиляди приложения в търсене на „подозрителни дейности“ и може да блокира някои разработчици, които събират или ползват данни без разрешение.

В отчета си Facebook посочва, че допълнителни случаи „могат да окажат негативно влияние върху доверието и ангажираността на потребители, да навредят на нашата репутация и на марките ни, и да повлияят неблагоприятно на нашите финансови резултати“.  

Още технологични новини ще откриете във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още