IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook: Правилата на ЕС затрудняват иновациите и свободата на изразяване

Обмисляните правила дават на ЕС правомощието да държи интернет компании, отговорни за реч на омразата и други дискриминативни публикации на техните платформи

21:46 | 17.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Марк Зукърбърг. Снимка:&nbsp;Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Марк Зукърбърг. Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Facebook предупреди за заплахите за иновациите и свободата на изразяване в понеделник преди представянето на редица правила от страна на Европейския съюз през тази седмица и през следващите месеци, които ще ограничат дейността на американски технологични гиганти и китайски компании, предава Ройтерс.

Ръководството на гиганта на социалните медии изложи притесненията си в Бяла книга и се очаква главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг да представи същите тревоги пред еврокомисарите Маргрете Вестагер, с ресор антитръстово законодателство, и Тиери Бретон - вътрешен пазар и услуги, в Брюксел в понеделник.

Позовавайки се на възможността ЕС да държи интернет компании, отговорни за реч на омразата и други дискриминативни публикации на техните платформи, Facebook заяви, че това не отговаря на естеството на интернет.

„Тази отговорност би задушила иновациите, както и свободата на изразяване на хората“, се казва в бялата книга.

Посещението на Зукърбърг е поредната визита на ръководен кадър на технологичен гигант в Брюксел. През миналия месец столицата на Белгия бе посетена от главния изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай и президента на Microsoft Брад Смит.

Освен регулациите, които притесняват гигантите като Facebook, Google и Amazon, в сряда Верстагер и Бретон ще предложат правила за регулиране на използването на изкуствен интелект, особено във високорискови сектори като здравеопазване и транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
darcas1981
преди 4 години
Цензурата и следенето във Фейсбук, Гугъл и другите платформи надмина и най-големите кошмари на Оруел. Сега следящите се оплакват, че някой иска да ги следи и контролира. Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още