IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook прекратява частната търговия с акции за три дни

Това е белег, че скоро предстои IPO-то на социалната мрежа

17:44 | 25.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Facebook прекратява частната търговия с акции за три дни

Според медийни публикации най-голямата в света социална мрежа Facebook е преустановила частната търговия със свои акции от днес за три дни.

Ако разпространената от финансовата агенция Bloomberg информация отговаря на истината, то това е белег, че скоро ще се състои първичното публично предлагане на компанията. Продажби и покупки са възможни и в момента, но няма да се обработват от ангажираната от Facebook кантора Fenwick & West между 25-и и 27-и януари.

Отдавна е известно, че през тази година Facebook възнамерява да се качи на борсата. Първоначално като краен срок се споменаваше май. Забраната за търговия обаче може да е белег за по-ранна дата. В противен случай Facebook трябва да съблюдава строго частната търговия, за да избегне всякакви погрешни действия.

Служителите и първите акционери на Facebook, която засега не е публично дружество, досега търгуваха с акциите си през SecondMarket или SharesPos. Този вид вторичен пазар осигурява на компанията приходи, без да се налага тя да се подчинява на строгите условия на борсовия надзор SEC. С първичното публично предлагане и подготовката за него това ще се промени - ако Facebook например предаде предварително информация на някои свои акционери, дори и несъзнателно, компаният я грози съдебен процес.

Смята се, че с дебюта си на борсата Facebook може да набере 10 млрд. долара. Това би оценило компанията на около 100 млрд. долара.

Основателят на компанията и главен изпълнителен директор Марк Зукърбърг неколкократно заяви, че е срещу прибързано IPO. Подобно на много основатели и той изпитва основателен страх от загуба на служители, които искат да превърнат възможно най-бързо акциите си в пари за текущи проекти. От друга страна перспективите за IPO са един лесен начин да се мотивират служителите, като им се предлагат потенциално ценни възможности. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още