IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook възнамерява да наеме 10 хил. служители в ЕС

Те ще са нагърбени със задачата да изграждат т.нар. метавселена

08:09 | 18.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Facebook възнамерява да наеме 10 хил. души в Европейския съюз в рамките на следващите пет години, обяви социалната мрежа. Целта е тези хора да помогнат за изграждането на т.нар метавселена – зараждащ се онлайн свят, в който хората си общуват в споделени виртуални пространства, предава Ройтерс.

Това може да е значителна стъпка, предприета от компанията в посока развитие на метавселената. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг говори активно за това ново начинание на социалната мрежа през последните няколко месеца.

През септември Facebook обеща да инвестира 50 млн. долара в метавселената, а ранен ангажимент към проекта показаха компании като Roblox и разработчикът на играта Fortnite – Epic Games.

По-рано компанията пусна тестово приложение за отдалечена работа в нова виртуална реалност, в която потребителите на очилата Oculus Quest 2 могат да провеждат срещи, използвайки свои аватари.

През юли Facebook заяви, че създава продуктов екип, който да работи по метавселената. Той ще бъде част от звеното за добавена и виртуална реалност Facebook Reality Labs.

“Тази инвестиция (в нови работни места) е вот на доверие към силата на европейската технологична индустрия и потенциала на европейските технологични таланти‘, обяви компанията. „Европа е изключително важна за Facebook”.

Обещанието за наемането на нови служители в Европейския съюз беше направено в момент, в който властите в блока поканиха на изслушване разобличителката на Facebook Франсис Хаугън, която разкри пред медиите вътрешни презентации на компанията. Те показаха, че социалната мрежа от години е знаела, че приложението ѝ за споделяне на снимки и видео Instagram носи големи вреди на тинейджърите, но е предпочела да пренебрегне това за сметка на печалбата.

Хаугън първо ще бъде изслушана във Великобритания на 25 октомври. Втори разобличител, чието име не е обявено, се очаква също да свидетелства в страната по същото време. Междувременно властите на блока отправиха покана до Хаугън, но не е ясно дали тя я е приела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още