IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансирането на стартъпи се забавя заради коронавируса

Силно засегнати са фирмите в начален етап на развитие

13:47 | 31.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Финансирането на компании в ранен етап на развитие намалява, тъй като пандемията от коронавируса изправя инвеститорите на ръба. Това носи проблеми на по-големите корпорации, които искат да се сдобият с иновативни технологии и таланти, пише Wall Street Journal.

Капиталът за сийд финансиране, често първият значителен източник на средства за нови, рискови компании, е спаднал с 22% в глобален мащаб от януари досега, посочва се в анализ от тази седмица на CB Insights.

Компанията оценява общите частни инвестиции в стартъпи за първото тримесечие на 67 млрд. долара - под първоначалната прогноза за 77 млрд. долара.

Спадовете се очаква да бъдат особено сериозни за стартъпите от силно засегнатите сектори, като търговията на дребно, туризма и хотелиерството, коментира Ананд Сандуал, главен изпълнителен директор на CB Insights. Стартъпите, развиващи решения в сферата на телемедицината, автономните доставки, диагностика на заболявания и виртуални обучения, вероятно ще се представят по-добре, допълва той.

TripActions, стартъп за корпоративни пътувания, оценен на 4 млрд. долара към юни миналата година, тази седмица съкрати стотици служители, за да се справи със загубите от коронавируса. Базираната в Пало Алто, Калифорния, компания набра 250 млн. долара финансиране през юни. Кръгът беше воден от компанията за рисков капитал Andreessen Horowitz.

Стартъпите са основен източник на развиващи се технологии и квалифицирани служители за големите компании, които през последните години усилено придобиват такива обещаващи организации, особено такива, които разработват по-напреднали решения – за анализ на бази данни, изкуствен интелект и автоматизацията на процесите.

Без финансиране много стартъпи ще се провалят преди да успеят да привлекат вниманието на корпоративните купувачи, оставяйки значителна пропаст в екосистемата за технологични разработки, твърдят анализатори от индустрията. Освен това стартъпите помагат за развитието на технологичните таланти, които в последните години са в недостиг.

„Бяха натиснати спирачките на финансирането, докато инвеститорите не успеят да създадат план за навигиране в една неизследвана територия“, твърди Джонатан Симнет, директор на консултантската фирма Hampleton Partners. Придобиванията на стартъпи са форма на проучвания и развитие за отделите по информационни технологии в големите корпорации, допълва той.

Hampleton Partners е установила 1289 сделки за сливания и придобивания през миналата година, включващи фирми за корпоративен софтуер, спрямо 1241 през 2018 г. и 1050 година по-рано.

Марк Шнайдер, председателят на New York Angels - инвестиционна група, подкрепящи компании в начален етап на развитие, твърди, че близо половината от членовете на организацията планират да намалят инвестициите си в стартъпи, които не са в портфолиото им, докато 5% твърдят, че като цяло ще преустановят инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още