IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финтех секторът мести фокуса от печалбата на компаниите към ползите за потребителите

Георги Георгиев, мениджър софтуерни разработки в Smart IT, и Владимир Заков, senior data scientist в Management Financial Group

17:21 | 08.09.21 г.
Финтех секторът мести фокуса от печалбата на компаниите към ползите за потребителите

InvestorBG · Технология на парите, епизод 3: Технологии и иновации във финтех сектора

Финтех секторът е един от водещите в сферата на високите технологии. Открояващи се компоненти във финтех индустрията са Big Data, както и AI.

По темите за начините, чрез които изкуствения интелект и анализа на данни могат да навлязат в света на бизнеса и по какъв начин те подобряват услугите, ще си говорим с Георги Георгиев, мениджър софтуерни разработки в Smart IT, както и с Владимир Заков, senior data scientist в Management Financial Group.

AI като технология все още прохожда. На този етап колите, които се управляват сами са един от върховете на изкуствения интелект и няма как да се предвиди какво ще се появи в бъдеще. Владимир Заков посочи, че AI сферата е такава, че когато се направи пробив в нея и той се въведе в експлоатация, веднага спира да се приема за откритие. Такъв е случая с технологията за лицево разпознаване - тя също е част от спектъра, който изкуственият интелект покрива. В момента всички го имаме като опция на телефона, без дори да си даваме сметка, че това е внедрен AI в телефона. 

Всичко във финтех индустрията тръгва от идеята да се дигитализират процесите в бизнеса. Георги Георгиев дори смята, че сме на прага на следваща индустриална революция. Развитието на технологиите всъщност променя нещата коренно - преди те са се смятали за средство, което дава предимство на компаниите и ги прави по-конкурентоспособни. Освен това автоматизира досадни процеси, които вече стават за секунди. Но сега фокусът се измества върху потребителя - усилията за развитие на една компания се насочват към това тя да предлага по-качествена услуга на своите клиенти.

Цялостната идея се корени в това да се предоставят персонализирани услуги и клиентите да получават единствено информация, която им е необходима.

Финтех секторът има още много какво да разкаже за себе си, а повече за това как работи, чуйте в подкаста “Технология на парите”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още