IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финтех звеното на JD.com обмисля да отмени IPO-то си

Компанията е притеснена от затягането на регулацията в Китай

13:04 | 08.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin/Bloomberg

JD Technology, финтех звеното на китайския гигант в онлайн търговията JD.com, вероятно ще оттегли документите си за първично публично предлагане на технологичния Star Market в Шанхай, писа South China Morning Post. С това фирмата се превръща в поредната жертва на натиска на Китай върху финансовата индустрия в страната, пише Bloomberg.

JD Technology, по-рано наричана JD Digits, беше преименувана, след като се сля с облачния бизнес и този за изкуствен интелект на JD по-рано тази година. Тя обмисля да се откаже от листването заради „променящите се бизнес обстоятелства“, след като Китай спря голямото първично публично предлагане на Ant Group през ноември, пише SCMP, позовавайки се на двама анонимни източници.

Компанията искаше да набере 20 млрд. юана (3 млрд. долара), сочи текстът. Според него има шансове компанията все пак да се осмели да осъществи листване в бъдеще. Акциите на JD.com понижиха стойността си с 5% в Хонконг днес. Представител на компанията не е открит веднага за коментар.

Китайската финтех индустрия е изправена пред все по-силен контрол от страна на Пекин заради въвеждането на нова регулация за отпускането на кредити на потребители, което доведе до спирането на планирания дебют за 35 млрд. долара на Ant Group на Джак Ма в Хонконг и Шанхай.

Регулаторният натиск принуждава финтех компании да преосмислят IPO-тата си и да набират средства, за да се съобразят с правилата, които изискват кредитните компании да предоставят 30% от финансирането на заемите. Преди това фирми като Ant и Lufax Holding, финтех звеното на Ping An Insurance Group, даваха само 2%.

Базираната в Пекин JD Technology подаде документи за IPO в Шанхай през септември, но след това тези планове се оказаха под въпрос, след като компанията започна да оценява колко големи промени трябва да направи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още