IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите в "София тех парк" ще работят със суперкомпютъра на БАН

Технологичният парк, осъществен с финансиране от 83 млн. лева, отваря врати в петък

14:44 | 10.12.15 г. 10
<p>
	<em>Снимка: София тех парк</em></p>

Снимка: София тех парк

„София тех парк“ ще отвори врати на 11 декември, а компаниите, ситуирани в него, ще имат достъп до прототип на суперкомпютъра на БАН, който е дело на общо 25 държави, обявиха организаторите. Машината е толкова мощна, че "може да обработва 400 хил. млрд. операции в секунда".

Проектът за „София тех парк“ се осъществява с финансиране в размер на 83 млн. лева по Оперативна програма „Конкурентоспособност“, като в рамките на следващия програмен период са предвидени още 52 млн. лева.

Новият технологичен хъб ще събере на едно място малки, средни и големи компании, както и представители на университетите в България, като целта е да се развие изследователският, иновационният и технологичният капацитет на страната.

Проектът се изпълнява от „София Тех Парк“ АД, което е създадено през 2012 г. и е 100% собственост на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Главен изпълнителен директор е Елица Панайотова.

В рамките на парка влизат 20 000 кв. м нови и реновирани сградни площи. В тях се намират приложно-изследователски лаборатории, един инкубатор, пространства за лекции и образователни форуми, както и места за демонстриране на нови технологии.

„Значителна част от компаниите, в които сме инвестирали, искат да се преместят да работят в София тех парк“, коментира Даниел Томов от фонда за рискови инвестиции Eleven. По думите му фондът ще продължи да инвестира в нови технологични компании, като от февруари 2016 г. стартира новата му кампания. Според Томов инкубаторът в „София тех парк“ има за цел да срещне компаниите и акселераторите, така че да се създаде реален технологичен хъб.

Любен Белов, партньор във фонда LAUNCHub, коментира, че над 3,5% от брутния вътрешен продукт на България се създава именно от технологични компании, а гиганти като SAP и VMware създават свои развойни центрове именно у нас, защото средата е подходяща.

„Това пространство може да се превърне в истинско средище за подобни бизнес срещи. Тъй като са необходими капитали и ментори за младите компании, е хубаво големите имена в бизнеса да са при нас“, допълни той, посочвайки още, че „София тех парк“ може да се превърне и във връзка с други хъбове извън България.

Павел Езекиев, съосновател на инвестиционния фонд NEVEQ, смята, че технологичният парк е естествено развитие на екосистемата, а като такъв хъб ще обединява множество идеи в едно.

За стартиращите компании „София тех парк“ ще бъде и реална подкрепа, тъй като ще предоставя не само възможност за различни партньорства, но и юридически, финансови и други услуги, които да улесняват бизнеса.

По думите на Тунио Зафер, главен изпълнителен директор на компанията за облачни услуги pCloud, инженерният потенциал в България е огромен, но липсва връзката между участниците в технологичната индустрия, намиращи се на различни нива, а „София тех парк“ може да осигури такава.

„Това може да е нещо като Силициевата долина на Европа“, коментира той, подчертавайки, че става дума за обединяването на огромен потенциал в едно.

В „София тех парк“ заедно ще работят не само компаниите, но те ще намерят партньор и в лицето на висшите учебни заведения.

„Комбинирането между университетите и младия дух на бизнеса е формулата на успеха“, твърди Ираван Хира, генерален директор на Hewlett-Packard България. Според него границите в индустрията падат и все повече се говори за споделяне на ресурси, защото няма технология, която да може да върши цялата работа, както беше в миналото. Същевременно HP обяви, че си сътрудничи с БАН и Института по информационни и комуникационни технологии във връзка с една от лабораториите в технологогичния парк.

Хира смята, че този хъб ще даде възможност на малкия и среден бизнес да получи достъп до компютърните технологии, от които се нуждае. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
бай Промо
преди 8 години
... и понеже с блу-джина на ЕСМИС досега направиха изчислителни и приложни чудеса, че решиха да клонират схемата за източване на национални и европейски бюджети и в БАН.Освен това този компютър не е на БАН, а на IBM и им е даден с/у лицензи за ползване - БАН не притежават и един купунг от този компютър. Зте милиона и половина са за лицензи за ползване. И защо БАН ще купуват компютър - БАН трябва да разработят компютър, нали затова са академия, нали затова трошат от толкова години парите на BG и ЕС данъкоплатци ... които им плащат и сметките за тока на компютъра, между другото, и то не през бюджета на БАН.Общо взето българският данъкоплатец не е зле да се позаинтересува малко кой, как и защо троши безотговорно парите му ... събирани от мизерията на хората с надеждата за някакъв по-добър живот - може, може, но няма да е през мандата на БАН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: че си сътрудничи с БАН и Института по информационни и комуникационни технологииХумор сатира и забава. И колко операционни системи е разработил досега този и още пет други института на БАН, които са се накичили с титли по информационни технологии - нула.Колко нобелови награди имат по икономика и физика ... или дори литератеря - нула, за цялата академия ...и за всички времена.Ако тези хора е можело да правят някакъв бизнес нямаше да финансират Майкрософт за 10-ката с по 345 лв. лиценз, а щяха да имат разработени собствени операционни системи и собствени приложения. Всеки *** може да даде наготово 345 лв. за операционна система -особено ако парите не са негови.Ако тези хора можеха да развиват някакъв бизнес, досега щяха да са транс-национални корпорации с международно присъствие, а нямаше да висят като прани *** на бюджета за 450 лв основна заплата.Освен да трошат пари от бюджета и да успиват разни структури да ги финансират безотговорно -нищо друго не могат да правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Това с гаражите е басни за идеоти - нито Майкрософт е тръгнал от гараж, нито Гугъл, нито Фейсбук ... и при всички положения не са тръгнали със 'суперкомпютъра' на БАН ... който даже не е и на БАН, а е даден на БАН защото за нищо друго не става - няма подходящ приложен софтуер и харчи 4200 лв на час ... само тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 8 години
то щото има много смисъл да се пише за войни, платениий !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 8 години
разбира се и подплътено с подходящо образование в по ранните детски и младежки години .. иначе и Хюлет-пакард и майкрософт ... че даже и металика са тръгнали от гаражи :)а ние даже и новите блокове не ги строим с гаражи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
I
преди 8 години
Компанията Apple се е зародила в гараж, Dell първоначално се е продавал в стаята на студентско общежитие, Facebook също е започнал от стая в студентско общежитие.За иновацията не ти трябват сгради за милиони, а само черепна кутия, колкото да събере около 1300 грама мозък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
MarkoM
преди 8 години
"Павел Езекиев, съосновател на инвестиционния фонд NEVEQ, смята, че технологичният парк е естествено развитие на екосистемата..." - технологичните паркове са естествено развивитие на екосистема ли ???????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
redcretin
преди 8 години
По-скоро ще стане нещо като Черната дупка в България хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още